Hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan ontstaan door o.a. overgewicht, hoge bloedsuiker- en insulinewaarden, ontstekingen van de vaatwanden, nierproblemen en stress. Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor een hartaanval, hartfalen en beroertes. Het kan genetisch zijn, maar in de meeste gevallen is de verhoogde bloeddruk vooral het gevolg van een verkeerde leefstijl.

Bloeddrukverlagende medicijnen hebben maar matig positieve effecten. Daarnaast hebben ze vaak vervelende bijwerkingen. Ook worden ze in enkele onderzoeken genoemd als mogelijke oorzaak van nierkanker.

Mensen die last hebben  van een hoge bloeddruk, lijden vaak aan meerdere chronische ziekten tegelijkertijd, bijvoorbeeld een hartprobleem en diabetes.

Een juist voedingspatroon is één van de meest effectieve manieren om een hoge bloeddruk te verminderen en je gezondheid ingrijpend te verbeteren.

Tijdens onze behandelingen leer welke voedingsmiddelen bij hoge bloeddruk beter te vermijden zijn – en welke juist een positieve invloed hebben.