Sedentaire leefstijl

Je kunt dik zijn en fit, en je kunt dun zijn en niet fit. Wat heel onwaarschijnlijk is, los van je lichaamsvorm, is dat je een sedentaire leefstijl hebt en gezond bent. Overmatig zitten leidt tot onder meer een hogere risico op obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten, depressie en dementie.

Volksgezondheidsprobleem

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) leidt 60-80% van de wereldbevolking een sedentair bestaan. Geschat wordt dat bijna twee derde van de kinderen teveel zit. Het is dan ook een van de meest ernstige, maar nog onvoldoende aangepakte, volksgezondheidsproblemen van deze tijd.

Sedentair gedrag: niet hetzelfde als inactiviteit

Veel mensen houden er misschien wel een actieve leefstijl op na, maar leiden toch een sedentair bestaan (doordat ze toch teveel aaneengesloten uren per dag zitten). En sporten maakt te veel zitten niet goed, zo blijkt. Onderzoek wijst uit dat, zelfs als je 5 keer per week een half uur sport (zoals de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voorschrijft), de gezondheidsrisico’s van het zitten hetzelfde blijven. Met andere woorden: de schadelijke gevolgen van overmatig zitten zijn onomkeerbaar.

Hoeveel zit jij?

Hoeveel zit jij op een dag? In de auto? Op je werk? Tijdens vergaderingen, de lunch of een avondje uit met vrienden? Hebben we in feite niet allemaal de “zit-ziekte”? We hebben nu eenmaal een zit-cultuur. Onze samenleving is gericht op zitten en op gemak.  Nederlanders zitten trouwens van alle Europeanen nog het meest (zo’n 7,5 uur per dag). De gemiddelde Amerikaan zit 9 tot 10 uur per dag. Zelfs in de weekeinden zitten de meeste mensen alsnog zo’n 8 uur per dag. Het bedrijfsleven heeft overmatig zitten inmiddels dan ook tot “modern arbeidsrisico” verklaard.

Is de zit-ziekte te genezen?

Het is, kijk alleen al naar ons werk, heel lastig om volledig aan het zitten te ontkomen. Het is belangrijk dat je het zitten zoveel mogelijk afwisselt met staan en bewegen. Maar dan nog: om de risico’s van het zitten werkelijk te verminderen zou je, zo wijst onderzoek uit, zo’n 95% (!) minder moeten gaan zitten. Hoe reëel is dat? Denk aan mensen met een kantoorbaan, advocaten, rechters, schrijvers of buschauffeurs – of mensen met een rolstoelgebonden bestaan?

De kracht van voeding

Wij zijn als enige gespecialiseerd in de juiste voeding bij een sedentair bestaan. Dat komt door onze oprichtster Anne Marie de Vries-Postma. De gevaren van te veel zitten (sedentair gedrag) worden door de wetenschap tot op heden uitsluitend benaderd vanuit het gebrek aan beweging. Zij bracht hier in 2016 voor het eerst verandering in, door de introductie van een innovatief, evidence-based voedingsmodel: het Sit Smart Dieet (SSD), en haar boek The Sitting Chef. Dit krachtige voedingsmodel is o.a. gericht op het verbeteren van je stofwisseling en het stabiliseren van je bloedsuiker- en insulinewaarden.

SSD behandelplan

Door middel van ons Sit Smart (SSD) – behandelplan geven wij je inzicht in je lichaamssamenstelling, je sedentaire metabolisme, innerlijke vetpercentage en de gezondheidsrisico’s die je hierdoor loopt. Vervolgens reiken wij je voedingsrichtlijnen aan om de gezondheidsrisico’s van overmatig zitten te verminderen, voorkomen of zelfs volledig om te keren.