Snel en blijvend gewicht verliezen? Diabetes type 2 voorkomen of omkeren? Maak kennis met de wetenschappelijk bewezen SSD succesformule!
(Sluit je voor meer informatie, motivatie en inspiratie aan bij de SSD Facebook-support groep! En kijk hier voor recepten die je alvast kunt proberen!)
Het enige goede dieet, is een voedingspatroon dat een levenswijze wordt.
Wat is SSD?
De SSD-voedingsmethode® is de meest effectieve voedingstherapie tegen overgewicht, en om cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte) en diverse darmaandoeningen te voorkomen, behandelen of om te keren met voeding. Bijkomend voordeel van de methode is dat het niet alleen een positief effect heeft op de te behandelen chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid.
Laag glycemisch en laag insulinemisch
De SSD-methode® is laag glycemisch en laag insulinemisch. Het is gebaseerd op het actuele wetenschappelijke inzicht dat de sleutel tot snel en blijvend gewichtsverlies en het voorkomen, behandelen of omkeren van onder meer diabetes type 2 en hart-en vaatziekten, stabiele bloedsuiker- en insulinewaarden zijn.
Geen typisch dieet
SSD® is gericht op het stabiliseren van de bloedsuiker, het laag houden van de insulinewaarden en het verhogen van de insulinegevoeligheid. Een typisch dieet is SSD® echter niet, omdat je ruim van de aanbevolen voedingsmiddelen kunt eten en geen honger hoeft te lijden.
Wat is er nieuw aan SSD?
In tegenstelling tot traditionele obesitas- en diabetes-diëten, is SSD plantaardig (plant based). Dit omdat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat een plantaardig voedingspatroon tot maar liefst twee keer zoveel gewichtsverlies leidt als een traditioneel diabetes dieet, en het de insulinegevoeligheid sterk bevordert. Wetenschappelijk is aangetoond dat vegetarische diëten een zeer effectief middel zijn voor gewichts- en bloedsuikercontrole en vele metabole en cardiovasculaire voordelen bieden, waaronder het omkeren van atherosclerose (aderverkalking/vaatverharding) en het verminderen van bloedvetten en het verlagen van de bloeddruk (Mingyang Song, MD et al. JAMA, Okt. 2016; JAMA Intern Med. Aug. 2019; Hana Kahleova, Susan Levin et. al. Nutrients, aug. 2017).
Een plantaardig dieet is bewezen het meest effectief, en blijkt in alle opzichten superieur, bij overgewicht, diabetes 2 en hart-en vaatziekten.
Plantaardig: gezondst van alle diëten
Bovenstaande cardio-metabole voordelen blijken echter nóg groter te zijn bij geheel plantaardig dieet (dus ook zonder zuivel en eieren) dan bij vegetarische diëten, waarbij nog wel zuivel en eieren worden gegeten (Le L.T. Sabaté J. Nutrients, 2014). Daarbij verlaagt het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten het risico op overlijden door kanker en hartaandoeningen, volgens een grote studie, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine (Sanjeev Budhathoki, PhDNorie Sawada, MD, PhD et al. JAMA Intern Med. Aug. 2019)
Onderzoekers volgden de voeding van meer dan 70.000 deelnemers van het Public Health Centre in Japan voor lange tijd, en volgden eiwitinname en -sterfte. Het vervangen van dierlijke eiwitten, inclusief bewerkt vlees, door plantaardige eiwitten bleek het risico op overlijden door hart- en vaatziekten en kanker significant te verlagen.
De onderzoekers ontdekten dat inname van plantaardige eiwitten, zoals groenten, peulvruchten en (pseudo) granen op de lange termijn aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt (zoals gewichtsverlies, betere bloeddruk en het voorkomen en behandelen van insulineresistentie) in vergelijking met consumptie van dierlijke eiwitten uit bijvoorbeeld rood of bewerkt vlees.
Eiwitbron belangrijk
Een eerdere studie, gepubliceerd in JAMA, liet ook al zien dat een hoge inname van dierlijke eiwitten wordt geassocieerd met overgewicht, sterfte door hart- en vaatziekten, vooral bij personen met minstens één leefstijl risicofactor (zoals dus mensen met een handicap), en een verhoging van het totale sterfterisico (Hernández-Alonso et al. Clin. Nutr. April 2016).
Tegelijkertijd wordt een hoge inname van plantaardige eiwitten juist geassocieerd met de afname van gewicht, sterfte door hart- en vaatziekten, het risico op een beroerte en totaalsterfte, wat dan ook het belang van de eiwitbron aangeeft (Mingyang Song, MD et al. JAMA, Okt. 2016). Verder staat hierover in deze recente JAMA studie te lezen: “Hoewel de hoeveelheid eiwit specifieke effecten kan hebben, vanuit een breder dieet-perspectief, zal de keuze van eiwitbronnen onvermijdelijk andere componenten van het dieet beïnvloeden, en kan deze een cruciale bepalende factor zijn voor het effect ervan op de gezondheid”.
Plantaardige voeding superieur bij diabetes
Het wetenschappelijke bewijs over de voordelen van het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige is ronduit overweldigend, en stapelt zich elke dag nog verder op. Het is dan ook niet voor niets dat het meest toonaangevende medische orgaan in de wereld, de American Medical Association (AMA), waar meer dan 200.000 artsen en specialisten vanuit allerlei disciplines, landen en windstreken bij zijn aangesloten, sinds 2017 Amerikaanse ziekenhuizen (en andere zorginstellingen) aanbeveelt om hun patiënten enkel nog plantaardige maaltijden te serveren en adviseren, en dus vlees, vis, melk én eieren uit het dieet te verwijderen (Mingyang Song, MD et al. JAMA, Okt. 2016). Plantaardige voeding is in staat tot geweldige dingen. Een dieet van volwaardige plantaardige voeding is voor mensen met diabetes of hart-en vaatziekten in alle opzichten superieur.
Gezonde leefomgeving
SSD is, naast dat het ongelooflijk effectief is, ook nog eens dier- en milieuvriendelijk. Dit is iets wat maar al te vaak wordt vergeten als men het heeft over gezondheid en leefstijlgeneeskunde. Want, werkelijke gezondheid omvat veel meer dan alleen ons lichaam, en is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid en kwaliteit van ons leefmilieu.
Wat is een plantaardig dieet?
Een plantaardig dieet is een eetpatroon dat rijk is aan fruit, groenten, bonen en volle (pseudo)granen, en dat weinig tot geen dierlijke producten (hooguit 10%) en bewerkt voedsel bevat.
Meteen helemaal overstappen op plant based?
Misschien vraag je je af of je meteen helemaal moet overstappen op een volledig plantaardige manier van eten. Nee. Deze methode is geschikt voor iedereen – zelfs als je er nog niet klaar voor bent om helemaal over te schakelen naar een volledig plantaardig dieet. Het gaat erom dat je cruciale wijzigingen leert aanbrengen, in het tempo waar jij je prettig bij voelt.
Bewezen meest effectief
De keuze voor een plantaardige voedingsmethode voor behandeling van cardio metabole aandoeningen maakten wij uiteraard niet zomaar. Wij volgen daarin de meest recente internationale wetenschappelijke inzichten en richtlijnen, zoals gepubliceerd in de JAMA en de Lancet. Een plantaardig dieet is bewezen het meest effectief bij overgewicht, diabetes 2 en hart-en vaatziekten. De cardio-metabole effecten van een plantaardig dieet zijn enorm en, het zich alsmaar opstapelende, wetenschappelijke bewijs hiervoor is niet meer te negeren.
Meest gezond
Recente onderzoeken die omnivore, vegetarische, semi-vegetarische, pescotarische en veganistische diëten met elkaar vergeleken op het gebied van essentiële voedingsstoffen, wijzen het plantaardige dieet steevast aan als het ‘meest gezonde dieet’ (Peter Clarys, Tom Deliens et al. Nutrients. Maart 2014).
De feiten op een rij
Een plant based dieet heeft een zeer gunstig effect op het metabolisme en de bloedvetten, en leidt aangetoond tot onder meer:
- 2 keer zoveel gewichtsverlies als een traditioneel diabetes dieet (Jiri Veleba et. al. Nutrients, nov. 2016)
- Een verlaging van het risico op diabetes met 78% (S. Tonstad et. al. Nutr Metab Cardiovasc Dis 23. No. 4)
- Een aanzienlijke bevordering van de insulinegevoeligheid (Kahleova H. et. al. Diabetes Med, mei 2011)
- Vermindering van het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook (Mingyang Song, MD et al. JAMA, Okt. 2016)
- Vermindering van het risico op kanker en hartaandoeningen (Sanjeev Budhathoki, PhDNorie Sawada, MD, PhD et al. JAMA Intern Med. Aug. 2019)
Nog meer voordelen
Als dit allemaal ‘alles’ zou zijn wat een plantaardig dieet voor je kan doen, zou dat dan niet reden genoeg zijn om over te schakelen naar een overwegend plantaardige manier van eten? Te meer omdat het tegelijkertijd bewezen werkt tegen botontkalking, nierziekten, longziekten (zoals longkanker en COPD en astma), beroerte, maag- en darmkanker, infecties, hoge bloeddruk, leverziekten en depressie (Dr. Michael Greger, “How not to die”, Flatiron Books 2017).
Ketogeen dieet achterhaald en ongezond
Lange tijd werd gedacht dat een koolhydraatarm of “ketogeen” dieet (laag in koolhydraten en hoog in vetten) de beste behandelingsoptie voor diabetes zou zijn, en (helaas) wordt het in Nederland nog vaak geadviseerd. Dit is onterecht en achterhaald. Het ketogene dieet is aangetoond schadelijk voor de gezondheid op langere termijn en verhoogt juist het risico op diabetes (Michelle McMacken en Sapana Shah, J Geriatr Cardiol. Mei 2017). Keto diëten blijken ook de sportprestaties te verminderen en te leiden tot vermoeidheid, spiervermindering en botverlies (Burke LM et al. J Physiol. Mei 2017; Kephart WC et al. Sports (Basel) Jan. 2018; White AM et al. Okt. 2007; Simm PJ et al. Okt. 2017). Een duidelijke video met meer informatie en achtergronden hierover vindt je hier.
Bewerkt vlees (gezouten, gerookt) is bewezen kankerverwekkend en verhoogt juist je risico op diabetes.
Eieren met spek?
Er wordt door de keto-beweging gesuggereerd dat je gerust elke ochtend eieren met spek kunt eten en volle zuivelproducten zeer gezond zouden zijn. Dit is een boodschap die wellicht goed verkoopt omdat de meeste mensen het lastig vinden om wérkelijke veranderingen in hun eetpatroon aan te brengen en met vlees en zuivel te minderen; zij zien hierin een excuus om dat niet te hoeven doen.
Maar deze informatie is gevaarlijk en misleidend. Rood en bewerkt vlees (gezouten, gerookt) is bewezen kankerverwekkend en verhoogt juist je risico op diabetes. Wist je bijvoorbeeld dat slechts een portie van 50 g bewerkt vlees per dag (dat is ongeveer 2 plakjes spek of ham! is gekoppeld aan 37-51% toename van het risico op diabetes type 2? (Micha R, Curr Atheroscler Rep. Dec. 2012). Dus wie beweert dat het keto-dieet een evidence-based methode is om diabetes mee te bestrijden, is niet goed op de hoogte van de werkelijke voedingsgeneeskundige feiten.
Officiële waarschuwing voor het Keto dieet
Het Amerikaanse US News – World & News-report presenteerde onlangs een lijst van beste diëten anno 2019. De top 3 waren alle drie overwegend plantaardige diëten. Het in Nederland nog altijd tamelijk populaire Ketogene dieet kreeg het laagste cijfer en zelfs een strenge waarschuwing. Veel van de experts uitten hun bezorgdheid over de nadruk die het dieet legt op vetrijk voedsel. “Dit dieet is fundamenteel in tegenspraak met alles wat we weten over gezondheid op de lange termijn”, luidde hun conclusie. “Elk dieet dat het snacken van spek en bacon aanbeveelt, kan niet serieus worden genomen als een gezondheidsbevorderende manier van eten”.
Koolhydraatarm of juist niet?
Het is een algemene perceptie dat koolhydraatrijke voeding moet worden vermeden bij mensen die type 2-diabetes hebben of daarvoor risico lopen. Echter, net als bij eiwitten en vetten, is het essentieel om onderscheid te maken tussen de soorten en bronnen van koolhydraten. Meta-analyses van cohortonderzoeken hebben aangetoond dat koolhydraten uit glutenvrije granen (zoals quinoa, boekweit en haver) het risico op het ontwikkelen van diabetes juist verminderen (Aune D, Norat T, Romundstad P, et al. Eur J Epidemiol. 2013), terwijl geraffineerde koolhydraatarme vezels het risico op diabetes kunnen verhogen. Metabolische studies bevestigen ook de voordelen van koolhydraten in vergelijking met dierlijke eiwitten (Sargrad KR. et al. J Am Diet Assoc. April 2005).
De SSD voedselpiramide
Het Sit Smart Dieet heeft een eigen en voedselpiramide en voedselschijf. Deze modellen werden ontwikkeld voor leefstijlartsen en diëtisten om eenvoudig mee te kunnen werken. Voor mensen met overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol of hart-en vaatziekten zelf biedt het een duidelijk overzicht van de aanbevolen voedingsmiddelen, hoeveelheden en verhoudingen.
Door wie is SSD bedacht?
De SSD-voedingsmethode© werd in 2015 ontwikkeld door door bestsellerauteur, voedingsdeskundige, oprichtster van AM Lifestyle Medicine Center, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde en ervaringsdeskundige (rolstoelgebruikster) Annemarie de Vries-Postma en revalidatiearts Dr. Kees Hein Woldendorp.
De methode werd aanvankelijk ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie (of rolstoel gebonden bestaan door een andere oorzaak) om er de secundaire complicaties mee te voorkomen en behandelen. Zij schreven er het boek Het Sit Smart Dieet over, dat in april 2019 werd gepubliceerd.
Al gauw bleek de SSD-methode® niet alleen voor rolstoel gebonden mensen effectief te zijn, maar voor iedereen met overgewicht en diabetes type 2. Niet zo verwonderlijk, want als de grootste risicogroep voor obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten ter wereld er gezonder en slanker van wordt, dan bevat deze voedingsmethode dé sleutel voor vrijwel iedereen.
Snel effect met SSD
De gezondheidseffecten van SSD® zijn al in zeer korte tijd voelbaar en zichtbaar. De meeste patiënten ervaren door de SSD-voedingsmethode® binnen 10 dagen al meer energie, een beter humeur, helderder brein, verbeterde stoelgang en mooiere huid. Patiënten verliezen door deze voedingsmethode spectaculair veel gewicht. Diabetes patiënten kunnen doorgaans na enkele weken hun medicijnen en/of insulinegebruik drastisch afbouwen.
Eenvoudig, smakelijk en zinvol
De SSD-methode® laat zien dat betere bloedsuiker- en insulinewaarden, door het eten van de juiste voeding, in korte tijd en op een uiterst eenvoudige, smakelijke manier (en zonder afzien of honger) te bereiken zijn.
Twee manieren om SSD te volgen
Er zijn 2 manieren om met SSD® aan de slag te gaan. Welke je kiest, hangt af van je gezondheid, klachten en doelstelling.
Strikt (100 % SSD) – Voor wie?
- Mensen die moeilijk gewicht verliezen
- Diabetes type 2 patiënten
- Mensen die hun bloedsuikerspiegel constant willen houden
- Mensen die hun bloedwaarden willen verbeteren
- Mensen met een zittend/rolstoel gebonden (sedentair) bestaan
- Mensen die van veel en lekker eten houden
- Mensen die geen dieet willen volgen
Minder strikt (80% SSD) – Voor wie?
- Mensen die gewicht willen verliezen
- Mensen die hun algehele welzijn willen verbeteren
- Mensen die chronische ziekten willen voorkomen
- Mensen die er beter uit willen zien
Leefwijze
SSD® is een gevarieerde, smakelijke (en ook nog eens milieu- en diervriendelijke) manier van eten die je, in tegenstelling tot de meeste andere diëten, je hele leven kunt volgen. Een echt goed, gezond dieet is een voedingspatroon dat niet primair gericht is op afvallen maar op gezond worden. Het gewichtsverlies volgt dan automatisch. Het enige juiste dieet is daarom een voedingspatroon dat een leefwijze wordt. Zodat de lange termijn gezondheidseffecten zich ook daadwerkelijk kunnen voordoen.
Een echt goed dieet is een voedingspatroon dat niet primair gericht is op afvallen maar op gezond worden.
[Kijk hier voor recepten om meteen met je gezondheid aan de slag te gaan!]