20 kilo kwijt en véél fitter!

Kelly van den Broek (31) is rolstoelgebruikster als gevolg van een dwarslaesie sinds 2009. Daarbij heeft ze een complexe mix van klachten zoals het Ehlers-Danlos syndrome (EDS), artrose en chronische lymfeoedeem. In september 2018 schakelde ze over op Het Sit Smart Dieet. Dat was in het begin pittig. “Ik merkte dat mijn lijf enorm moest wennen aan deze nieuwe leefstijl. Maar al gauw voelde ik me veel fitter, had ik minder last van mijn blaas en darmen, ontstekingen en van mijn lymfeoedeem”.

Sit Smart Dieet succesverhaal

Geen aandacht voor voeding

Kelly revalideerde bij revalidatiecentrum Blixembosch, Adelante in Hoensbroek. Haar revalidatietraject was vooral “mechanisch”, en dus gericht op het overschakelen van een lopend naar een zittend bestaan. Er werd geen aandacht besteed aan voeding in combinatie met deze rigoureuze, onvrijwillige, verandering van haar leefstijl. “Ik ging van een dynamisch lopend bestaan naar een zittend bestaan. Met alle gevolgen van dien, voor bijvoorbeeld mijn stofwisseling. Bij Adelante wist de diëtiste echter niet eens hoe anders een dwarslaesie-lijf werkt. Ik kreeg bijna elke dag witte rijst te eten. Na overleg met de keuken kreeg ik uiteindelijk iets gevarieerder eten”.

Bij het revalidatiecentrum wist de diëtiste niet eens hoe anders een dwarslaesie-lijf werkt. Ik kreeg bijna elke dag witte rijst te eten.

Gezondheidsklachten

Ondanks dat ze na haar revalidatie naar eigen zeggen gezond en gevarieerd at, nam Kelly toch drastisch in gewicht toe en kampte ze met enorme ontstekingen in haar lichaam. “Ik hield ook heel veel vocht vast – wat na een ernstig brandwond-ongeluk dat ik had in 2016 alleen maar verergerde -, mijn katheter liep niet meer door en ik had altijd een zwaar gevoel in mijn hele lijf. Ik ging lichamelijk alleen maar achteruit, en geen een therapie sloeg meer aan. En het ergste was dat mijn darmstelsel enorm slecht was en ik eigenlijk niks binnen hield”.

Een zoektocht begon, en Kelly kreeg allerlei onderzoeken en medicatie. “Ik kreeg onderzoek naar de verstoppingen van mijn katheter en naar mijn slecht functionerende darmen. Ik werd naar een diëtist gestuurd om te kijken of er iets kon worden veranderd aan mijn dieet, ik belandde in verschillende nieuwe revalidatietrajecten, en kreeg pijnmedicatie”.

Ommekeer

In 2018 ontdekte Kelly via google Het Sit Smart Dieet. “Ik was moe van het tegen muren oplopen en zocht naar oplossingen voor mijn klachten. In september 2018 ben ik met deze manier van eten gestart. De eerste 2 weken was ik echt niet lekker. Ik merkte dat mijn lijf enorm moest wennen aan deze nieuwe leefstijl, en moest ‘afkicken’ van de suiker. In het begin was mijn lichaam duidelijk aan het reinigen, want ik moest steeds enorm naar het toilet. Na die 2 weken was er een keerpunt. Ik voelde me fitter. En al snel merkte ik dat het beter ging met mijn gezondheidsklachten. Ik had minder last van mijn blaas- en darmen en minder ontstekingen en oedeem.

Ik ben al meer dan 20 kg kwijt. Voel me veel fitter. Heb minder ontstekingen en genees sneller. Mijn hardnekkige darm- en blaasproblemen zijn 100% positief omgedraaid.

20 kg kwijt en veel fitter

Inmiddels kan Kelly wel juichen. “Het gaat zó goed met me! Ik ben al meer dan 20 kg kwijt. Voel me veel fitter. Heb minder ontstekingen en genees sneller. Mijn hardnekkige darm- en blaasproblemen zijn 100% positief omgedraaid. Fysiotherapie slaat eindelijk na 10 jaar aan. Ik hoef geen steunkousen meer te dragen, heb geen compressietherapie meer nodig en heb veel minder behandelingen daarvoor”.

Het Sit Smart Dieet succesverhaal

Nieuwe leefstijl

Het Sit Smart Dieet is inmiddels een leefstijl die ze echt heeft geïntegreerd. “Het is soms een klein beetje lastig. Maar toch probeer ik geen of zo min mogelijk uitzonderingen te maken, want dat heeft direct consequenties voor mijn gezondheid. Ik merk het bijvoorbeeld meteen in mijn darmen, en word dan echt ziek. Ik ben nu 100% SSD’er en wil me altijd zo goed blijven voelen. Het is echt mijn leefstijl geworden, en er komen gelukkig steeds meer producten in de winkel die SSD zijn”.

Wat vindt Kelly’s omgeving?

Haar omgeving is gelukkig altijd heel begripvol en ondersteunend geweest. “Ze snapten mij heel goed. Uiteraard vonden ze het soms ook best lastig om zich er écht in te verdiepen en zich ervoor open te stellen. Op het moment dat ik vooraf iets meer moet uitzoeken en vragen moet stellen als we bijvoorbeeld uit eten gaan. Even een keer langs de McDonalds of friettent zit er niet meer in. Toch gaat iedereen hierin mee omdat ze zien wat het met mij doet. Ik krijg nu ook heel veel opmerkingen dat ik er zo goed uitzie.

Ik ben nu 100% SSD’er en wil me altijd zo goed blijven voelen. Het is echt mijn leefstijl geworden.

Ook Kelly’s behandelaars zijn enthousiast. “Ze zijn heel trots op mij, wat mij ook een boost geeft. Bepaalde therapieën, bijvoorbeeld van mijn lymfeoedeem heb ik al veel minder nodig. En de huisarts bezoek ik nu veel minder. Ik kan het echt elke rolstoeler aanraden om ook het Sit Smart Dieet te gaan volgen. Ja, het is best pittig in het begin. Maar als je de basisprincipes eenmaal begrijpt en onder de knie hebt (daarvoor staan er genoeg oefenrecepten in het boek), gaat het steeds meer vanzelf. En bedenk: je krijgt er ZOVEEL goede dingen voor terug. Je leeft maar één keer: YOU CAN DO IT!!! Go for it!”

Lees hier meer ervaringsverhalen van mensen die de kwaliteit van hun leven drastisch verbeterden met het Sit Smart Dieet.

Of sluit je aan bij de Sit Smart Dieet Facebook Supportgroep.

Het Sit Smart Dieet - Gezond eten als rolstoeler