Afvallen: Sporten of anders eten?

Het nieuwe jaar is begonnen. Ja ja, het ligt voor ons. En alle goede voornemens dus waarschijnlijk ook. Wat is het bij jou: stoppen met roken of … afvallen? Een van die twee zullen voor de meesten van ons toch wel weer zo’n beetje zijn.

Beide voornemens zijn even lastig. Maar over de tweede bestaan denk ik de meeste misverstanden. Ik begeleid al sinds 2006 mensen met afvallen en doe dat nog steeds. Zo hebben wij momenteel 10 mensen met een handicap,  waarvan er een aantal “morbide obees” zijn (lees: levensbedreigend te zwaar).

Het mooie is: de meeste vallen momenteel razendsnel af. Sommigen zelfs 12 kg in iets meer dan een maand tijd. Niet door honger lijden en ook niet door sporten, maar gewoon door anders eten volgens het SSD-principe. Volg hun ervaringen in de Sit Smart Diet (SSD) Facebookgroep (of … doe zelf mee!)

Niet sport maar voeding is cruciaal om af te vallen. Onderzoek wijst uit dat sporten nauwelijks invloed heeft op je gewicht en dat wat je eet veel belangrijker is voor gewichtsverlies.  Om gewicht te verliezen kun je je sportschool abonnement beter inruilen voor een goed voedingsboek en op de “Smart” (SSD)-manier te gaan eten.

groene-smoothie
Wat is “slim eten” nu precies?

Het is kortgezegd een manier van eten waarmee je “bloedsuikerpieken” voorkomt.  Dus drastsich minderen (of stoppen) met het eten van:

  1. Brood
  2. Ontbijtgranen, cornflakes
  3. Pasta, mie
  4. Rijst, rijstmeel
  5. Aardappelen
  6. Zuivel

Al deze voedingsmiddelen (ja, vooral ook kaas, melk, yoghurt, vla*) worden door het lichaam gezien als “suiker”.

Om deze suikers op te ruimen, maakt je lichaam het hormoon “insuline” aan. Hoge insulinewaarden leiden weer tot vetsopslag (en op termijn tot diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, slaapproblemen en versnelde veroudering.

*Korte uitleg: zuivel is “insuline producerend”. Dat wil zeggen dat hierdoor de alvleesklier hard moet gaan werken, het hormoon insuline aan gaat maken om zuivel te kunnen gaan verwerken. Zuivel veroorzaakt dus een verhoging van de insulinewaarden. Nog weinig mensen zijn hier mee bekend, maar er zijn inmiddels meerdere degelijk uitgevoerde studies die dit aantonen.

Die hoge insulinewaarden hebben tal van gezondheidsnadelen. En met hoge insulinewaarden is het onmogelijk om af te vallen – hoeveel je ook sport. Hoge insulinewaarden zijn vooral te zien aan buik en taille. Een “vierkante taille” is het gevolg.  Ik geef hier de laatste tijd veel lezingen over. Want voor wie dát eenmaal echt begrijpt, is afvallen en op gewicht blijven (en een mooie taille houden), écht geen kunst meer.

Natuurlijk is óók sporten gezond. Niet zozeer om af te vallen, maar wel om tal van chronische aandoeningen te voorkomen, je gemoedstoestand te verbeteren en depressie te voorkomen of te behandelen.

Toch is het ook weer een misverstand om te denken dat om voldoende en echt goed te bewegen je je in het zweet moet werken en je hartslag moet opzwepen. Ook dát blijkt niet zo te zijn. Bij lichaamsbeweging is niet de intensiteit maar de frequentie van belang.  Dus niet één of twee keer per week zwemmen, fitnessen of tennissen … maar liever vier keer per week een halfuurtje wandelen met de hond.

Is het zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig is het. Wandelen, zo wijst een studie in het wetenschappelijke tijdschrift, Neurology, uit, zorgt ervoor dat bepaalde gebieden in je hersenen groter worden en je hersencellen beter gaan functioneren – gewichtheffen dit effect bijvoorbeeld níet. (In een fikse tred) wandelen vermindert  daarbij de kans op dementie (met 62%) en hartaanvallen en miniberoertes (met 40%).

Kortom: niet sporten is voor je gewicht belangrijk maar vooral anders eten (en dus gewoon een beetje  rustig bewegen en in beweging blijven).

Best een hoopvolle boodschap, zo aan het begin van een nieuw jaar, toch?