Annemarie de Vries-Postma

Annemarie de Vries-Postma (1969), ook wel bekend als “The Sitting Chef”, studeerde rechten, was het eerste professionele model met een zichtbare handicap en is auteur van vele bestsellers over persoonlijke groei, transformatie en gezondheid. Eén van haar bekendste boeken is Ik hou van mij (er werden in Nederland meer dan 200.000 ex. van verkocht). Een aantal van haar boeken, zoals Ziels Eigenwijs, The Deeper Secret en De helende kracht van acceptatie, werden in 15 talen vertaald.

Mijn leefstijl is mijn medicijn, en maakt dat ik na bijna 40 jaar rolstoelbestaan nog altijd slank, vitaal en gezond ben – iets dat in mijn situatie uitzonderlijk is.

Annemarie is ontwikkelaar van het SIT SMART DIEET (SSD),  oprichtster en directeur van AM Lifestyle Medicine Center,  mede oprichtster en bestuurslid van de stichting Dutch Society of Lifestyle Medicine, co-auteur van de Gecombineerde Leefstijlinterventie GLI-TOTAAL, bedenker en co-auteur van de Gecombineerde Leefstijlinterventie GLI SIT SMART. Ze is gelukkig getrouwd en is moeder van 8 adoptiehonden.

Verder is Annemarie ambassadeur van Plenty Food en van Fit for Life, een leefstijlcampagne van medisch bedrijf Coloplast voor mensen met een rolstoel gebonden bestaan. Annemarie: “Ik heb al jaren aan den lijven ondervonden wat voor een enorme positieve impact een wholefoods-plantbased eetpatroon op je vitaliteit en (geestelijke en lichamelijke) gezondheid heeft en hoe je er ziekte mee voorkomt of omkeert”.

Voorloper en pionier

Annemarie is een echte pionier. Ze was in de jaren 90 het eerste professionele model met een zichtbare handicap. Hierdoor werd ze een graag geziene gast in Nederlandse, Belgische en Duitse talkshows.

Leefstijl als medicijn

Na haar modellentijd, eind jaren 90, ging ze full time schrijven. Zo werd ze onder andere de eerste wekelijks columnist die in een landelijke krant (Algemeen dagblad) schreef over zelfontwikkeling en persoonlijke groei – iets wat in die tijd vrij ongewoon was. Na inmiddels vele boeken te hebben geschreven over persoonlijke groei, schreef ze in 2006  haar eerste leefstijl- en voedingsboek Het lichaam is perfect. Annemarie schreef ook toen al over de gezondheidsgevaren van overmatig zitten, en over de enorme kracht van voeding bij het voorkomen, behandelen of omkeren van chronische aandoeningen.

Trendsetter

In 2008 verscheen haar tweede leefstijl- en voedingsboek Het leven is perfect, en vlak daarna een juices- en smoothieboek. Annemarie was de eerste die schreef over de voordelen van wholefoods-plantbased eten, over leefstijlverandering en ‘nieuwigheden’ als kokosolie en groene smoothies. Ze zette daarmee de trend voor veel van de hedendaagse health writers in ons land.

Rolstoelgebonden en gezond zijn

In 2015 ontwikkelde Annemarie het innovatieve, evidence-based Sit Smart-Dieet (SSD); de eerste voedingsmethode voor mensen met een zittend bestaan (door werk of rolstoel gebondenheid), dat de risico’s op gezondheidscomplicaties van overmatig zitten kan voorkomen, behandelen of in veel gevallen zelfs volledig omkeren. In 2017 richtte ze de eerste Nederlandse medische kliniek voor leefstijlgeneeskunde op: AM Lifestyle Medicine Center. In 2018 stichtte ze de Dutch Society of Lifestyle Medicine.

“Sitting Paradox”

Annemarie kwam op haar 11e in een rolstoel terecht, door een niet-tijdig erkende tekenbeet, en leidt inmiddels bijna 40 jaar een zittend bestaan. Dit is waarom ze door artsen ook wel eens “The Sitting Paradox” wordt genoemd. Ondanks alle gezondheidsrisico’s die zij als vrouw in rolstoel loopt, is zij -tegen alle statistieken in- nog altijd slank, vitaal en gezond.

Mensen met een dwarslaesie komen gemiddeld 2 kilo per jaar aan. Ook hebben ze een groter risico op onder meer diabetes, hart- en vaatziekten, blaas- nier en darmproblemen, moeheid, depressie en versnelde veroudering. Mensen met een beperking krijgen na hun 40ste doorgaans dan ook met een complexe mix van gezondheidsklachten te maken. Toch heeft Annemarie dit allemaal niet.

De juiste genen?

Zijn Annemarie’s gezondheid, energie en gewicht een kwestie van ‘aanleg’, de ‘juiste genen’ of ‘geluk’? Niets van dat alles. Niemand ter wereld heeft de aanleg of de genen om een volledig zittend bestaan zonder problemen door te komen. Een sedentair leven is nu eenmaal, aangetoond, een buitengewoon ongezonde aangelegenheid.

Annemarie te gast in The Six O Clock Show in Ierland

Het Sit Smart Diet (SSD)

Toen ze opgroeide met haar handicap, realiseerde ze dat pillen nooit de gezondheidsrisico’s zouden kunnen voorkomen of bestrijden die ze als vrouw in een rolstoel voor zich had. Er moest een andere manier zijn – en die vond ze door de ontwikkeling van de SSD Voedselpiramide en het Sit Smart Diet .

Krachtige voedingstherapie tegen chronische ziekten

De SSD-voedingsmethode is een zeer effectieve voedingstherapie voor drastisch en blijvend gewichtsverlies, de behandeling van cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2) en diverse darmaandoeningen. Bijkomend voordeel van de methode is dat het niet alleen een positief effect heeft op de te behandelen chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Het is dan ook een ultra-gezond voedingsplan voor iedereen; met of zonder beperking, en met- of zonder zittend bestaan.

Expert tegen wil en dank

Gezondheidspromotors zoals Annemarie veranderen hun voedingspatroon en worden expert, om hun eigen leven te redden. Zij heeft feitelijk alles tegen om gezond en slank te kunnen zijn. Vitaliteit is iets waar ze elke dag opnieuw bewust voor moet kiezen. Van haar jarenlange ervaring en verworven kennis en inzichten, valt voor anderen, en voor de medische wetenschap, dan ook veel te leren. Inmiddels geeft ze wereldwijd les in de SSD-voedingsmethode en in voedings-en leefstijlgeneeskunde (lifestyle medicine) bij overgewicht en cardio-metabole ziekten.

Waarom ze AM Lifestyle Medicine Center oprichtte

Annemarie: “Ik ben een middle aged vrouw die al bijna 40 jaar een zittend leven leidt, en toch nog altijd slank, gezond en vitaal is. Dit komt omdat ik mijn leefstijl al op jonge leeftijd inzette als medicijn. Ik besloot door mijn bevindingen om in 2006 mijn eerste voeding- en leefstijlboek te schrijven. Dit omdat ik zoveel mensen om mij heen zag tobben met hun gewicht en gezondheid en zag lijden aan depressie. Terwijl de oplossing zo dichtbij was”.

“Ik besloot dat iedereen moest weten wat voor een enorme resultaten er in korte tijd te behalen zijn met een overschakeling naar een wholefoods-plantbased manier van eten en aanpassing van leefstijl: meer eigenwaarde, meer (zelf)acceptatie, minder stress, beter en meer slapen, matigen met alcohol en gezondere relaties”.

“Ik begon vanaf die tijd met één op één coaching, het geven van lezingen en mensen actief te begeleiden. Dag en nacht zat ik gepersonaliseerde voedingsplannen te schrijven. Ook voor bekende Nederlandse artiesten en zangers, met wie ik in de weekenden zelfs naar de natuurvoedingswinkel ging om ze te leren gezondere keuzes te maken tijdens het boodschappen doen”.

Dit leidde tot ongelooflijk veel positieve reacties. Zo vielen ze in korte tijd af en chronische verkoudheden en holteontstekingen (en daardoor intense moeheid) van de zangers die ik begeleidde, verdwenen. Ook lukte het om een groot aantal diabetes type 2-patiënten binnen slechts enkele weken van de insuline en diabetes medicijnen af te krijgen, en de bloedsuiker- en insulinewaarden te stabiliseren.

Maar na een aantal jaren dacht ik: één op één coachen is dankbaar en het werkt, maar ik wil een grotere groep mensen kunnen helpen. Daarbij zag ik dat het blijvend en duurzaam veranderen van leefstijl voor veel mensen toch lastig is en dat sommige mensen weer terugvallen in hun oude patronen. Dus ik ging op zoek naar een bewezen leefstijlgeneeskunde-aanpak die werkt, ook op langere termijn. Zo kwam ik terecht bij evidence-based, beproefde leefstijlgeneeskundeprotocollen in het buitenland. Ik besloot deze naar Nederland te halen en een team van specialisten samen te stellen. Zo werd AM Lifestyle Medicine Center geboren”.

Inspirerende power

Met haar energie en charisma inspireert Annemarie al jaren velen om hun gezondheid in eigen hand te nemen. Door middel van haar boeken en lezingen deelt ze haar verhalen, ervaringen en enorme kennis op het gebied van voeding en gezondheid, en helpt ze anderen om zich in korte tijd beter te voelen en er beter uit te zien dan ooit.

Werken aan je gezondheid geeft zoveel meer kracht en is zoveel positiever dan het strijden tegen klachten en kwalen”.

Ethisch

Bovendien is wat Annemarie doet goed voor mensen, dieren en onze planeet. Ook dat is van deze tijd vindt ze. “Voeding is een bewezen ‘medicijn’ bij tal van chronische ziekten, en er zijn dus heel veel redenen om gezond en zuiver te eten. Maar daarnaast is er een ethische kant, en die wordt helaas veel minder belicht. Toch betekent werkelijk gezond eten per definitie “ethisch eten”.

Bij gezond voedsel kijk je namelijk ook of de herkomst ervan zuiver is, en wat het effect van jouw voedingspatroon is op het milieu, de dieren en de toekomst van je kinderen. Werkelijke gezondheid staat niet op zichzelf en is veel meer dan een individuele zaak. Het gaat ook over hoe je in het leven staat. Werkelijk gezond zijn is het hebben van een compassievolle levenshouding, en een respectvolle manier van omgaan met jezelf en met alles wat leeft”.

Volg je Annemarie al op social media?