Of het nu is voor spierbehoud, herstel of wondgenezing; hoogwaardige, plantaardige voeding is alles wat je nodig hebt. Het Sit Smart Dieet is de eerste evidence-based voedingsmethode die artsen, diëtisten patiënten de tools geeft om voeding echt in te kunnen zetten als medicijn bij het voorkomen én behandelen van de meest ernstige en veelvoorkomende chronische aandoeningen bij rolstoelers. In het boek worden hardnekkige voedingsmythes ontkracht en wordt duidelijk wat de wetenschap nu precies zegt over wat gezonde voeding voor rolstoelers is – en wat niet.
Een dieet van volwaardige plantaardige voeding is voor rolstoelers in alle opzichten superieur.
Switch in denken
Eén van de de mythes die in het boek ontkracht wordt is de mythe van het verhogen van de inname van dierlijke eiwitten bij wondgenezing en herstel. Onderzoek wijst uit dat bloedsuikercontrole de sleutel is tot betere wondgenezing (Matthew Endara, et al. Plastic and Reconstructive Surgery: ; O’Sullivan JB. et al. Ir J Med Sci, Maart 2011), en ook dat een plantaardig dieet daarvoor het meest effectief is (Michelle McMacken and Sapana Shah. J Geriatr Cardiol, mei 2017).
Wij merken dagelijks dat het denken in plantaardige eiwitten vaak nog lastig is voor zowel patiënten als diëtisten in de revalidatiecentra en in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Veel diëtisten gaan er nog vaak ten onrechte vanuit dat de dierlijke eiwitinname verhoogd moet worden voor wondgenezing en herstel (wat helaas dan ook nog vaak een terugkerend patroon is in de revalidatie). De eiwitbron wordt daarbij nooit vermeldt. Jou is je tijdens je revalidatie vast ook ingeprent dat je juist dierlijke eiwitten zou moeten eten voor spierbehoud, herstel en wondgenezing. Maar dat is achterhaald en onjuist en wordt niet door de wetenschap ondersteund. Een dieet van volwaardige plantaardige voeding is voor rolstoelers in alle opzichten superieur.
Veel diëtisten gaan er nog vaak ten onrechte vanuit dat de dierlijke eiwitinname verhoogd moet worden voor wondgenezing en herstel.
Hoge bloedsuiker verhoogt risico op decubitus
Slechte wondgenezing is een groot probleem van veruit de meeste rolstoelers. Je hebt er vast zelf wel eens mee te maken gehad, of misschien heb je er op dit moment last van: wonden die er maanden over doen om te helen (als ze dat al doen). Dit probleem is niet alleen zo ernstig door gebrek aan doorbloeding, wat het meeste gedacht wordt.
De wetenschap toont aan dat slechte wondgenezing vooral ook te maken heeft met een verstoorde bloedsuikerstofwisseling (Li C, DiPiro ND et al. Spinal Cord, 2016), en dat een hoge bloedsuiker de kans op decubitus verhoogt en zorgt voor een hoger risico op infecties, ontstekingen slecht genezende wonden (Y Szlachcic & J Krause et. al, Spinal Cord 2016).
Betere wondgenezing? Bloedsuiker stabiliseren!
Belangrijk om te weten is dat het stabiliseren van je bloedsuiker, door middel van de juiste voeding, je wondgenezing dus bevordert. Het is écht de sleutelfactor voor betere genezing (Matthew Endara, et al. Plastic and Reconstructive Surgery: ; O’Sullivan JB. et al. Ir J Med Sci, Maart 2011)
Voeding om te vermijden voor betere wondgenezing
Laat voeding die een snelle stijging van je bloedsuiker veroorzaakt (ook wel: “hoog glycemische voeding”) staan, zoals:
- Frisdrank, vruchtensappen
- Melk, yoghurt, vla, kaas
- Vlees, vleeswaren
- Brood, pasta, rijst aardappelen
- Chips, patat, aardappelpuree
- Alle granen (behalve haver)
- Muesli, crackers, rijstwafels
- Rozijnen, honing, agavesiroop
- Plantaardige oliën hoog in omega-6 vetzuren (mais olie, zonnebloemolie, soja olie, tarwekiemolie, sesam olie, pinda olie/arachide olie)
Wat je als rolstoeler beslist moet weten maar wat niemand je vertelt…
Ook het eten van dierlijke eiwitten (vlees vis, zuivel, eieren) veroorzaakt hoge bloedsuikerniveaus en verhoogt het risico op insulineresistentie (Bahar Azemati, Sujatha Rajaram et. al. Curr Dev Nutr, april 2017). In plaats dat het je wondgenezing verbetert (zoals meestal nog beweerd wordt), werkt het dus aangetoond, wondgenezing tegen. Een vlees- en zuivelvrij dieet verbetert de bloedsuikerstofwisseling en verlaagt je bloedsuiker- en insulineniveaus en verkleint daardoor ook nog eens je risico op diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk (Michelle McMacken and Sapana Shah. J Geriatr Cardiol, mei 2017).
Voeding die wondgenezing bevordert
- Havermoutpap
- Lijnzaadcrackers (makkelijk om zelf te maken, zie voor recept: Het Sit Smart Dieet).
- Boekweitcrackers (bestel ze hier)
- Quinoa, amarant, boekweit
- Avocado, olijven
- Broccoli, boemkool
- Bonen, linzen, kikkererwten
- Gele linzenpasta (zie hier)
- Boekweitpasta (zie hier)
- Zeewierpasta (zie hier)
- Rode linzen/kikkererwtenrijst (zie hier)
- Zoete aardappel (oranje, witte, paarse)
- Soja, tempeh
- Edelgistvlokken (zie hier)
- Goene smoothies, groentesappen
Dit is een voorbeeld van een ideale Sit Smart Dieet lunch of maaltijd voor herstel: laag glycemisch, boordevol hoogwaardige plantaardige eiwitten, niet-zetmeelrijke en zetmeelrijke groenten en gezonde vetten. En alles in de juiste verhoudingen. Een super eiwitrijke, voedzame, verzadigende maaltijd die geen bloedsuikerpieken geeft, en daarom zeer goed is voor een betere wondgenezing.
LUNCH/DINER
2 personen 15 minuten bereiden
Ingrediënten
- 1 broccolistronk, in roosjes
- ½ pak quinoa
- 1 groentebouillonblokje
- ½ komkommer, in blokjes
- 1 paprika, in reepjes
- 2 handjes olijven
- 2 handjes walnoten
- 1 (oranje, witte of paarse) zoete aardappel
- 1 klein blikje/potje zwarte of bruine bonen
- Handje gewone of Japanse radijs, in plakjes
- Handje sla
Bereiding
- Leg de zoete aardappel met schil (zonder aluminiumfolie) voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Of kook hem, in een klein laagje water, in max. 15 minuten gaar. Ontdoe hem van de schil en snij in blokjes.
- Kook (of stoom) de broccoli in 10 minuten beetgaar.
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking met 1 groentebouillonblokje.
- Verdeel nu alles, zoals op de foto, over 2 borden.
- Breng op smaak met wat peper en zout en besprenkel met een eetlepel extra vierge olijfolie.
- Het is bij slecht genezende wonden zeer belangrijk om direct met Sit Smart voeding de bloedsuiker te gaan stabiliseren.
- Voor meer informatie en makkelijke Sit Smart recepten, kun je HIER het boek van revalidatiearts Dr. Kees Hein Woldendorp en mij bestellen.
- Of kijk HIER alvast voor meer recepten.