Boekweitflensjes met hartige vulling

Boekweit behoort tot de lijst aanbevolen SIT SMART – EIWITTEN (zie Het Sit Smart Dieet pag. 63) Boekweit is – net als quinoa- een glutenvrij “pseudo-graan”. Het is eigenlijk een zaad in plaats van een graan. Boekweit is een hoogwaardig eiwit en een gezonde (complexe, ook wel langzame) koolhydraat. Langzame koolhydraten geven een langzame stijging van de bloedsuiker, en verhogen daarom niet je insulinewaarden, zorgen niet voor vetopslag en veroorzaken geen inflammatie (laaggradige ontsteking) het lichaam.

Regelmatig eten van boekweit verlaagt je bloedsuiker en triglyceriden en verlaagt het risico op hart-en vaatzieken.

Het Sit Smart Dieet, gezond eten bij handicap

Onderzoek wijst uit dat het regelmatig eten van boekweit je bloedsuiker en triglyceriden verlaagt, en het risico op hart- en vaatziekten vermindert (Liangkui Li, et al. Nutrients. Mei 2018). Omdat hart-en vaatziekten een groot risico is bij rolstoelers, is het ook daarom raadzaam om granen zo vaak mogelijk te gaan vervangen door boekweit. Met dit recept maak je daarmee een perfect start! Als je ze, zoals ik meestal doe, op zondag of maandag maakt, dan heb je voor een paar dagen flensjes.

Het Sit Smart Dieet

Opgerolde boekweit flensjes met quacamole, gegrilde aubergine, kiemen en sla.

Rol ze op, of vouw ze in een vierkant. Vul ze met wat je maar wilt. Ik vul ze vaak met gebakken champignons, ui, knoflook en haverroom (zoals op de foto onderaan). Maar ook dikwijls met quacamole, gegrilde aubergine, gemengde kiemen/afalfa/prei-scheuten en sla. Ze zijn ook heerlijk om koud te eten en dus makkelijk om mee te nemen voor onderweg of op het werk.

Ingrediënten

  • 500 g boekweitmeel (Koopmans)
  • 500 ml water
  • 200 ml bruiswater
  • 400 ml havermelk
  • 2 el koolzaadolie (of iets meer, even kijken naar de dikte)
  • 1 grote tl Himalayazout of Keltisch zeezout
  • Optioneel: 1 zakje brandnetelthee

Let op: je hebt écht geen ei nodig! 

Het Sit Smart Dieet

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg met een garde of mixer goed door elkaar
  2. Laat het deeg, voor het beste resultaat, altijd eerst minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast staan
  3. Bak de flensjes, zo dun mogelijk, in ongeveer 3 minuten in wat koolzaadolie goudbruin

Vul ze met ruccola, kiemen, gegrilde plakken aubergine, quacamole en wat hennepzaadjes en rol ze op. Of vul ze met champignons en uien, of shiitakes met peterselie en knoflook. Vouw ze op, als een carré, net zoals de Bretonnen dit doen. Eet er 1 – 2 per persoon, en eet er eventueel nog de rest van de quacamole en sla bij. Ook weer een handige lunch-to go. Want ook koud zijn ze heerlijk!

Sit Smat Dieet

Meer Sit Smart Dieet-recepten vind je HIER.

Het Sit Smart DieetEn als je alles wilt weten over waarom het aanpassen van je voeding nu precies zo belangrijk is als je een dwarslaesie hebt (of rolstoel gebonden bent door een andere neurologische oorzaak) en hoe je dat doet (met tal van heerlijke en super eenvoudige voorbeeldrecepten), bestel dan het boek van mij en revalidatiearts Dr. kees Hein Woldendorp: Het Sit Smart Dieet.