Een kleine quiz

Vraag: welke van onderstaande voedingsmiddelen worden in verband gebracht met het hoogste risico op diabetes type 2? Het zal je misschien verbazen dat het niet de bagel van witte bloem of de zoete frisdrank is. En het is absoluut niet de banaan. Het type voedsel dat het meest nauw verbonden is met diabetes type 2 en insulineresistentie is in werkelijkheid vlees. Niet alleen rood en bewerkt vlees, maar alle soorten vlees (ja, ook kip).Vleesconsumptie verhoogt risico op diabetes

UIT Tijdschrift voor leefstijlgeneeskunde – TEKST Annemarie de Vries-Postma, dr. Kees Hein Woldendorp

Boosdoeners: heemijzer en verzadigd vet

Dit bleek onder meer uit de EPIC InterAct Study uit 2013 (Diabetologia. Jan. 2013), een meta-analyse van alle cohortstudies die de relatie bestudeerde tussen vleesconsumptie en diabetes.

Deze studie is een grote prospectieve cohortstudie die de rol van leefstijl en genetica op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij ongeveer 340.000 volwassenen uit acht Europese landen onderzocht gedurende een gemiddelde periode van bijna 12 jaar.

De resultaten van de EPIC-InterAct-study20 laten een hoog risico op diabetes type 2 zien bij personen met een hoge vleesconsumptie, met name rood en bewerkt vlees.

Hieruit bleek onder meer dat elke 50 gram vleesconsumptie per dag (vergelijkbaar met een kwart kippenborst, of 2 plakken ham of spek) is gekoppeld aan een toename maar liefst 37-51% van het risico op diabetes type 2. Dit komt vooral door het verzadigd vet en heemijzer in vlees. (Feinman RD, JAMA Intern Med. April 2014; Etemadi et al. BMJ. Mei 2017).

Dit wil overigens niet zeggen dat een witte bagel of suikerhoudende frisdrank goed voor je is. In feite zijn suiker-gezoete dranken ook gekoppeld aan diabetes type 2, waarbij elke 250 ml per dag het risico verhoogt met ongeveer 21%. Ook witmeelproducten (zoals een witte bagel) en andere hoog glycemische producten kun je beter laten staan.

Hoe zit het dan met fruit?

Nog nooit is uit studies gebleken dat fruit het risico op diabetes type 2 verhoogt. Integendeel! Een studie uit 2017 van meer dan een half miljoen volwassenen toonde aan dat het eten van fruit was gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2, minder diabetescomplicaties en minder gevallen van vroegtijdig overlijden bij mensen met diabetes. (Huaidong Du et al. PLoS Med. April 2017)

Sit Smart Dieet power bowl voor betere wongenezing

Bonus-tip

Om je risico op type 2 diabetes maximaal te verlagen en insulineresistentie te verminderen:

  1. Vul de helft van je bord met groenten
  2. Kies voor bonen en linzen in plaats van vlees
  3. Eet hele granen (elke dag 30 g havermout, verlaagt het risico al met 13%!) of “pseudo-granen” zoals quinoa  boekweit
  4. Kies voor fruit in plaats van fruitsappen en fruit smoothies
  5. Beweeg regelmatig en probeer vooral minder te zitten