Een kleine quiz

Een kleine quiz: welke van deze voedingsmiddelen worden in verband gebracht met het hoogste risico op diabetes type 2? Het zal je misschien verbazen dat het niet de bagel van witte bloem of de zoete frisdrank is. En het is absoluut niet de banaan. Het type voedsel dat het meest nauw verbonden is met diabetes type 2 en insulineresistentie is in werkelijkheid vlees. Niet alleen rood en bewerkt vlees, maar álle soorten vlees (ja, ook kip).

Dit bleek onder meer uit de EPIC InterAct Study uit 2013 (Diabetologia. Jan. 2013), een meta-analyse van alle cohortstudies die de relatie bestudeerde tussen vleesconsumptie en diabetes.

Sit Smart Diet

BOOSDOENERS: VERZADIGD VET EN HEEMIJZER

Sinds deze meta-analyse werd gepubliceerd, kwam een studie naar voren waarin ongeveer 17.000 mensen (uit 8 verschillende Europese landen) voor de periode van ca. 12 jaar werden gevolgd. Hieruit bleek dat elke 50 gram vleesconsumptie per dag (vergelijkbaar met een kwart kippenborst, of 2 plakken ham of spek) is gekoppeld aan een toename van maar liefst 37-51% van het risico op diabetes type 2. Dit komt vooral door het verzadigd vet en heemijzer in vlees. (Feinman RD, JAMA Intern Med. April 2014; Etemadi et al. BMJ. Mei 2017).

Een kwart kippenborst, of 2 plakken ham of spek, is gekoppeld aan een toename van maar liefst 37-51% van het risico op diabetes type 2.

Dit wil overigens niet zeggen dat een witte bagel of suikerhoudende frisdrank goed voor je is. In feite zijn suiker-gezoete dranken, fruitsappen ook gekoppeld aan diabetes type 2, waarbij elke 250 ml per dag het risico verhoogt met ongeveer 21%. Ook witmeelproducten (zoals een witte bagel), tarweproducten (brood, muesli, crackers, Brinta) en andere hoog glycemische producten (zoals witte rijst, rijstcrackers, mie) kun je beter laten staan.

EN HOE ZIT HET DAN MET FRUIT?

Nog nooit is uit studies gebleken dat fruit het risico op diabetes type 2 verhoogt. Integendeel! Een studie uit 2017 van meer dan een half miljoen volwassenen toonde aan dat het eten van fruit was gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2, minder diabetescomplicaties en minder gevallen van vroegtijdig overlijden bij mensen met diabetes. (Huaidong Du et al. PLoS Med. April 2017)

BONUS TIP

Om je risico op diabetes type 2 maximaal te verlagen en insulineresistentie te verminderen: vul de helft van je bord met groenten, kies voor bonen en linzen in plaats van vlees, eet hele (glutenvrije) granen (elke dag 30 gr havermout, verlaagt het risico al met 13%!) zoals quinoa en boekweit, kies voor fruit in plaats van fruitsappen en fruit smoothies en beweeg regelmatig.

Tijdschrift voor leefstijlgeneeskundeDit artikel is afkomstig uit het ZOMER 2019 nummer van Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde

Kijk of jouw Ekoplaza, apotheek, drogist of G & W Gezondheidswinkel hem heeft.