Eet je weinig, sport je regelmatig en val je toch maar niet af? En gaat dat zo al jaren? Je bent niet de enige! Hier de 15 meest voorkomende oorzaken waarom mensen niet afvallen ondanks dat ze gezond eten en regelmatig in de sportschool te vinden zijn.
1.Je drinkt niet voldoende
Begin de dag met een groot glas lauwwarm water. Voeg daaraan 1 eetlepel citroensap toe. Drink gedurende de dag nog minimaal 8 grote glazen (lauwwarm) water. Goed om het reinigingsproces van je lichaam te ondersteunen, je bloedsuiker te reguleren, je vaten soepel te houden, je honger te stillen en geweldig voor een mooie, schone, fijne huid. Drink altijd eerst een glas water vóór (niet tijdens!) het eten, om het verzadigende gevoel te verhogen. Je zult merken dat je minder eet.
2. Jouw idee van ‘gezond’ sluit niet aan bij de realiteit
Plakjes kipfilet bevatten minder vet dan plakjes spek, maar ze bevatten nog steeds verzadigd vet, tal van toevoegingen en kankerverwekkende stoffen. Halvarine bestaand uit zogenaamd gezonde ‘plantjes’, mag dan gezond klinken, maar is toch echt gewoon een zeer bewerkt product, dat voornamelijk bestaat uit zonnebloemolie, wat een grote bron van omega 6 vetzuren is die “inflammatie” (chronische ontsteking) veroorzaakt en daardoor het risico op onder andere obesitas en diabetes type 2 verhoogt. ‘Magere melk’, blijft melk met alle aangetoond nadelige gezondheidseffecten ervan van dien, zoals een verhoogde kans op diabetes type 1, chronische obstipatie bij kinderen, botontkalking, verhoogde kans op onder meer borst- en prostaatkanker en acné. Dat iets ‘mager’ is, wil echt nog niet zeggen dat het gezond is.
3. Je eet tarwe-producten
Of het nu het ontbijt is van de meeste mensen, de lunch, de tussendoortjes of het diner: zo’n beetje alles bevat tarwe. Denk aan brood, crackers, muesli, maar ook gierst, couscous of bulgur. Een regelrechte ramp voor je gezondheid. Tarwe is namelijk zetmeel, ofwel: aan elkaar geschakelde glucosemoleculen (dus: suiker). De zetmeelsoort van dit graan is van het type amylopectine. Dit is een zetmeel dat de bloedsuiker en het insulinegehalte enorm doet stijgen, met een flinke toename van triglyceriden en cholesterol tot gevolg. Dit leidt vervolgens weer tot vetophoping. Wist je trouwens dat tarwe zo is gemanipuleerd dat het meer vocht vasthoudt? Hierdoor weegt de tarwe meer, en levert het dus meer geld op. Ook in je lichaam houdt het vocht vast, waardoor je vocht vasthoudt in bijvoorbeeld vingers en gezicht en je in gewicht toeneemt. Daarbij belasten de vezels van tarwe je darmen, terwijl de vezels van groenten mild werken en juist voeding zijn voor je darmflora. Tarwe zorgt voor beschadiging van de darmwand, darmkrampen en voor darm-permeabiliteit (poreuze darmwand/lekkende darm). Dit is slecht voor je gezondheid en maakt het lastig om af te vallen.
4. Je gebruikt teveel olie
Olie is een sterk bewerkt product dat veel calorieën en weinig voedingswaarde bevat. Olie is in die zin vergelijkbaar met wit brood. Er zitten wel wat nuttige voedingsstoffen in, maar dat is maar heel weinig. Het zijn dus vooral een hoop calorieën met weinig voedingswaarde, net als bij junkfood. Olijfolie wordt regelmatig aangeprezen voor de gezonde omega 3 vetten erin, maar om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hiervan uit olijfolie te halen moet je elke dag een hele kop olijfolie consumeren. Dat staat gelijk aan 1900 calorieën! Niet voor niets raden gerenommeerde plant based artsen zoals bijvoorbeeld dr. Greger, dr. McDougall en dr. Esselstyn aan om voor je gezondheid niet alleen plantaardig te eten, maar daar ook geen plantaardige oliën aan toe te voegen. Plantaardige oliën zoals maisolie, sojaolie en zonnebloemolie bevatten daarbij ook nog eens veel omega 6 vetzuren. Hierdoor zijn al deze oliën zeer inflammatoir. Ze worden nog eens extra schadelijk door verhitting. Als je bakt, doe dit dan uitsluitend in geklaarde boter (Ghee-boter) of kokosolie.
5. Je eet te weinig vezels
“Vezels zijn de nieuwe eiwitten!”, is het adagium van nu. Vezels geven je een verzadigd gevoel, voeden je darmflora (het zijn zogenaamde pre-biotica), zorgen voor een gezonde bloedsuiker, een goede stoelgang en helpen je gezond te blijven. Vezels zijn uitsluitend te vinden in plantaardige voeding. Dus hoe meer vezels je eet, des te meer groente, fruit en hele (pseudo) granen je binnen krijgt.
6. Je eet te weinig peulvruchten
Peulvruchten bevatten veel vezels en unieke stoffen die je bloeddruk en bloedsuikerspiegel reguleren. Als je lunch bijvoorbeeld bestaat uit sla met kidney beans, witte bonen of kikkererwten, dan is dat enorm gezond voor je bloedsuiker en heb je ’s avonds veel minder honger. Eigenlijk zou je elke dag een handje bonen, linzen of tofu en tempe moeten eten.
7. Je eet veel geraffineerde suikers
Als je een stuk fruit in zijn geheel eet, hebben deze suikers geen negatief effect op je bloedsuikerspiegel, en zorgen ze niet voor inflammatie. Geraffineerde suiker daarentegen wél omdat het niet wordt verpakt in een jasje van vezels, vitaminen en mineralen. En let op: suiker is suiker. Dus minder ook drastisch met het gebruik van de ‘gezonde’ suikers als honing, agave siroop en kokosbloesemsuiker. Zoet je eten met vers fruit of gedroogde vruchten.
8. Je eet vlees
Vlees bevat voedingsstoffen, maar deze kun je (met uitzondering van B12) ook gewoon uit plantaardige voeding halen. Vlees en vis hebben negatieve bijwerkingen in je lichaam, zoals inflammatie, en daardoor een verhoogd risico op onder meer obesitas en diabetes type 2. Plantaardige voeding heeft daarentegen alleen maar positieve ‘bijwerkingen’, zoals een stralende huid, een anti-inflammatoir effect, een verminderd risico op diabetes type 2, hart – en vaatziekten en vele vormen van kanker. Het bevat daarbij ook nog eens veel minder calorieën.
9. Je eet kaas en andere zuivel
Kaas is niet gezond – wat de zuivelindustrie ons ook probeert wijs te maken. Ja, zuivel bevat calcium. Maar calcium kun je -in en veel beter opneembare vorm- ook uit (blad)groente halen, alleen dan zonder het zo schadelijke verzadigde vet, de verstoring van je bloedsuiker- en insulinewaarden, een geïrriteerde darmwand, de enorme lading calorieën en het verhoogde risico op allerlei aandoeningen waaronder (ironisch genoeg) botontkalking.
10. Je eet sterk bewerkte producten
Een gemiddeld ‘bruin’ supermarktbrood wordt gemaakt van bloem (weinig tot geen vezels dus sterk bloedsuiker verhogend) en een hele rij toevoegingen zoals suiker. Zelfs als je denkt dat je goed bezig bent, word je vaak in de maling genomen. En dat zie je terug in je zwembandjes en je onderkin.
11. Je drinkt calorieën
De suikers die je drinkt worden razendsnel omgezet in vet. Een glas cola bevat geen vezels en voedingsstoffen om de opname te reguleren, en gaat dus in één rechte lijn door naar je heupen. Dit geldt ook voor fruitsappen. Je start de dag misschien goed met een groot glas verse jus d’orange, maar je gezonde leven begint er iets minder goed door. Zelfs ongezoet, honderd procent puur, fruitsap bevat veel suiker. Hoewel de suiker in vruchtensap natuurlijke suiker is afkomstig van het fruit en de suiker in frisdranken toegevoegde suiker is, is de caloriewaarde van deze suiker hetzelfde. Daarnaast zorgen fruitsappen er voor dat je bloedsuikerspiegel vele malen sneller stijgt dan met fruit. Op lange termijn kan dit insuline resistentie of zelfs diabetes tot gevolg hebben. Op korte termijn zorgen bloedsuikerspiegelpieken voor een verstoord metabolisme, hongeraanvallen en momenten van gebrek aan concentratie, moeheid en futloosheid. Zorg er dus voor dat je calorie-arm drinkt. Denk aan water, groene of witte thee, gemberthee, zwarte koffie zonder suiker of een “oatmilk capuccino”. Barista havermelk koop je gewoon bij Albert Heijn. Ik drink mijn koffie al vele jaren op deze manier, en wil niet anders meer!
12. Je zit teveel
De “zit-ziekte” is ook in ons land echt een groot volksgezondheidsprobleem. Als je altijd of veel zit, zakt je calorie-verbranding naar max. 1 Kcal per minuut. Reken maar uit wat dit betekent voor het aantal calorieën dat je nog zou kunnen eten om op gewicht te blijven – dat is – ja, je hebt het goed- nog maar heel weinig. Overmatig zitten gooit je hele metabolisme en hormoonhuishouding door de war. Het slechte nieuws is ook nog dat onderzoek aantoont dat het niet uitmaakt of je naast het vele zitten veel of intensief beweegt. Dit komt omdat sedentair gedrag (overmatig zitten) iets anders is dan inactiviteit. Je kunt elke avond sporten en overdag toch te veel zitten. Dit geldt voor lopende mensen, maar natuurlijk helemáál voor rolstoelers. Je kunt als rolstoeler elke dag tennissen of handbiken; toch beweegt je grootste spiergroep (benen) nog steeds niet. Ook jij hebt dus nog steeds te maken met een verstoord metabolisme en een hoog risico op (verborgen) overgewicht. Je leest hier alles over in het boek The Sitting Chef. Je vindt er onder meer alle onderzoeken, maar ook heerlijke recepten om met de juiste voeding je zittende metabolisme gezond te houden.
13. Je eet gehaast en kauwt niet goed
Gehaast eten draagt ook bij aan overgewicht. Vergeet daarom ook niet met rust te eten en goed te kauwen. Bewust en met onverdeelde aandacht eten is bewezen effectief om sneller verzadigd te raken en af te vallen. Bovendien zorgt goed kauwen ervoor dat je je voeding ‘voor-verteert’. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen beter worden opgenomen.
14. Je gebruikt medicijnen
Het gebruik van medicatie zoals antidepressiva, anti-psychotica, diabetesmedicatie, pijn- of slaapmedicatie kan je afvalproces enorm saboteren. Naar schatting 25% van alle mensen die antidepressiva nemen, krijgt op enig moment tijdens de behandeling te maken met gewichtstoename. Antidepressiva creëren een overgevoeligheid voor insuline. Insuline wordt niet in de cellen toegelaten of in sommige gevallen wordt het insulinegehalte in de cellen te hoog. Beide scenario’s zijn verre van optimaal en de talloze gevolgen ervan zijn schadelijk voor het lichaam – gewichtstoename is slechts een van die gevolgen. Anti-psychotica veranderen de snelheid waarmee hormonen in het lichaam worden geproduceerd en worden opgenomen. Zowel antidepressiva als anti-psychotica activeren het JNK gen en deze activatie is een directe oorzaak van gewichtstoename en andere negatieve reacties gerelateerd aan deze soorten medicatie.
15. Je slaapt te weinig en hebt veel stress
Gebrek aan slaap en teveel stress zijn ook factoren die kunnen zorgen voor overgewicht en maar niet kunnen afvallen. Probeer dus te kijken waarom je slecht slaapt (alcohol-gebruik, teveel eten voor het slapengaan, hoog-glycemisch avondeten zoals pasta en rijst etc.) en voer een relax routine in een aantal uren voordat je echt gaat slapen. Kijk niet meer op je tablet of telefoon, kijk geen televisie in de slaapkamer, en drink een groot glas kamille thee voordat je gaat slapen met een magnesium supplement. Je kunt ook magnesiumolie gebruiken, Smeer daarvan een beetje onder je voeten en op je buik voor het slapengaan. Om je stressniveau te verlagen is het vooral belangrijk om te kijken naar wat je wilt beheersen en controleren wat niet binnen jouw ‘controle-gebied’ valt. Het is doorgaans niet de drukte op het werk of in het gezin dat voor chronische stress zorgt, maar veel meer het gebrek aan (zelf)acceptatie, goed om kunnen gaan met de uitdagingen op je levenspad, en er teveel mee in gevecht gaan. Vervang de vraag “Waarom gebeurt mij dit?’ in “Waartoe gebeurt mij dit”. Probeer bij alles wat er gebeurt te denken: wat komt deze gebeurtenis mij brengen, wat mag ik leren? Stop met alles willen sturen, go with the flow. De dingen gaan namelijk gewoon zoals ze gaan, en dat blijkt achteraf vaak niet voor niets. Handige en leerzame boeken bij stress en leren loslaten zijn Ik hou van mij of De Helende kracht van acceptatie.
Echt en duurzaam afvallen met de Sit Smart methode
Het SSD voedingspatroon is een op wetenschap gebaseerde voedingsmethode die ongelooflijk effectief is voor gewichtsverlies (en juist voor mensen die heel erg moeilijk gewicht verliezen zoals rolstoelers). De SSD methode zorgt ervoor dat je twee keer zo snel afvalt als met welk ander dieet ook. Het is onbewerkt en plantaardig, en is gericht op het in balans brengen van de bloedsuiker en het laag houden van de insulinewaarden. Daarbij draait deze manier van eten de onbedoelde JNK-activatie terug, brengt het de hormonen, adrenaline en cortisol weer in balans en zorgt het ervoor dat de voedingsstoffen die op natuurlijke wijze tot gewichtsverlies leiden, weer in de cellen terecht komen. Hierdoor stopt je gewichtstoename net alleen, maar is je lichaam zelfs weer heel goed in staat om gewicht te verliezen.