Eet jezelf gelukkig!

Er zijn nog nooit zoveel mensen depressief geweest als in deze tijd. Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikt antidepressiva. Dit terwijl deze pillen al jaren ter discussie staan. Ze worden in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren en gesjoemel met onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie.

Antidepressiva zijn niet onschuldig: het is moeilijk om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Bovendien werken ze alleen bij heel ernstig depressieve mensen.

Antidepressiva zijn niet onschuldig: het is moeilijk om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Bovendien werken ze alleen bij heel ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo’s, gesprekstherapie of hardlopen net zo goed. Volgens deskundigen heeft slechts een minderheid van de gebruikers een ernstige depressie. Iedere arts weet dit inmiddels [1]. Ook steeds meer jonge mensen zijn te vinden in de wachtkamer van de psycholoog of psychiater.  Er is een enorme toename van angst, depressie en burn-out onder studenten [2].

Het is jammer dat mensen nog niet snel het verband leggen tussen voeding en depressie. Hoewel het verband tussen voedingstekorten en lichamelijke ziekten eigenlijk vrij makkelijk te begrijpen is, wordt depressie meestal als strikt biochemisch of emotioneel geworteld beschouwd. Maar het tegendeel is waar. Onderzoek laat zien dat voeding een sleutelrol kan spelen bij het ontstaan, de ernst én de duur van depressie [3].

De voedingspatronen die vooraf gaan aan depressie blijken vaak dezelfde als die zich voordoen tijdens een depressie. Bijvoorbeeld: verminderde eetlust (of juist over-eten), overslaan van maaltijden en een dominant verlangen naar zoet, koolhydraatrijk voedsel en een “dierlijke eiwitverslaving”(sterke behoefte aan vet vlees en zuivel). Voedingswetenschap is een enorm opkomende wetenschappelijke discipline die licht werpt op het feit dat voedingsfactoren sterk verweven zijn met menselijke cognitie, gedrag en emoties.

De meest voorkomende psychische stoornissen die momenteel in veel landen voorkomen zijn depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Uit het  voedingspatroon van mensen met dergelijke stoornissen, blijkt een tekort aan veel voedingsstoffen, vooral essentiële vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren.

Het goede nieuws is dat je er dus heel effectief (met snel resultaat) tegen kunt eten. De kracht van voeding is enorm.  En de schoonheid van voeding is dat je de keuze om te genezen van chronische aandoeningen metéén bij je eerstvolgende maaltijd kunt maken. Hoe? Door suiker, witmeelproducten, granen, zuivel, vlees te minderen (of geheel uit je eetpatroon te elimineren) en je inname van groente en fruit én water drastisch te verhogen.

Wereldwijde studies tonen aan dat hoe meer groente en fruit mensen aten, hoe hoger ze hun tevredenheid over het leven en geluk beoordeelden [4]. Ook tonen verschillende studies aan dat mensen die meer groente en fruit grotere gevoelens van betrokkenheid, betekenis, doelgerichtheid, nieuwsgierigheid en creativiteit meldden [5].

Probeer het eens. Stop eens 4 weken met het eten van suiker, granen (brood, muesli, crackers), zuivel en vlees, ga meer water drinken en voeg meer groenten, fruit en zaden en noten toe (lijnzaad, hennepzaad, chiazaad en walnoten zijn een gezonde bron van omega 3 vetten).

Zie en voel wat het met je lichaam, energieniveau, huid en geest doet. Schakel gewoon dag voor dag, meer en meer over naar een plantaardige manier van eten, voeg meer gezonde vetten aan je eetpatroon toe en keep the blues away!