De eerste voedingsgids voor rolstoelers

8 april 2019 – Wat gebeurt er precies in je lichaam als je in een rolstoel terecht komt? Waarom heb je een hoger risico op o.a. obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en depressie? Wat zijn de juiste eiwitten voor je? Hoe veel calorieën kun je nog eten? Waarom is een onbewerkt plantaardig dieet veruit het gezondst? Vandaag verschijnt Het Sit Smart Dieet waarin het antwoord te vinden is op al dit soort vragen. Het boek werd geschreven door revalidatiearts dr. Kees Hein Woldendorp en voedings- en ervaringsdeskundige Annemarie de Vries-Postma. Het is de eerste voedingshandleiding die specifiek gericht is op de unieke behoeften van mensen met een dwarslaesie (of een rolstoel gebonden bestaan door een andere neurologische oorzaak), en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en internationale voedingsrichtlijnen, en de jarenlange ervaring van de auteurs.

Voor elke chronische ziekte is er wel een dieet of kookboek, maar voor mensen met een rolstoel gebonden bestaan was er tot op heden niets.

Dwarslaesie en Voeding

MEER INFORMATIE

Vergeten groep

Voor elke chronische ziekte zijn er wel voedingsrichtlijnen, of is er wel een dieet of kookboek, maar voor mensen met een rolstoel gebonden bestaan was er tot op heden niets. “Mensen met een dwarslaesie zijn echt een vergeten groep”, aldus de auteurs. Dat kon en moest anders vonden ze. Want de gezondheidsgevolgen van een dwarslaesie zijn groot. Zo is ruim 75% van alle rolstoelers obees. Ook hebben mensen met een dwarslaesie een zeer hoog risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, urineweginfecties, darmproblemen, trombose, osteoporose, hartinfarct, beroerte, chronische vermoeidheid en depressie. Mensen met een dwarslaesie hebben vaak niet één, maar vele van deze chronische aandoeningen tegelijk.

Mensen met een dwarslaesie hebben vaak niet één, maar vele chronische aandoeningen tegelijk.

Eerste voedingsgids voor rolstoelgebruikers

Leven met een dwarslaesie is topsport

Bij het krijgen van een handicap beginnen de gezondheidsproblemen pas. Het rolstoelleven leidt tot een opeenstapeling van ernstige, vaak levensbedreigende en vaak terugkerende gezondheidsproblemen. Dit worden ook wel “secundaire complicaties” genoemd. De gemiddelde persoon met een dwarslaesie krijgt te maken met maar liefst 7 secundaire gezondheidscomplicaties per jaar. Het leven met een dwarslaesie is topsport. Hierdoor kan het lichaam van iemand van 40 jaar al versleten zijn.

Waarom aanpassing van de voeding noodzakelijk is

Iemand met een dwarslaesie heeft een hoog risico op een tekort aan vitamines en mineralen – door het letsel, langdurige stress en het gebruik van medicijnen. De veelvoorkomende secundaire gezondheidscomplicaties zorgen ook voor een verhoogde vraag van het lichaam naar extra voedingsstoffen, en het verstoorde metabolisme vraagt om een doortastende aanpassing van iemands eetpatroon.

Zowel artsen als diëtisten worden niet opgeleid in voeding & dwarslaesie.

Geen kennis

De kennis hierover was er tot op heden niet. “Zowel artsen als diëtisten worden niet opgeleid in voeding & dwarslaesie en weten doorgaans niet eens dat de calorie-inname beperkt moet worden bij iemand met een dwarslaesie, of dat dierlijke eiwitten zoveel mogelijk vervangen zouden moeten worden door plantaardige”. De noodzaak tot vernieuwing en een omschakeling in denken over voeding is volgens de auteurs dan ook groot.

De auteurs

De auteurs weten waarover ze praten. Kees Hein Woldendorp (1963) is al 25 jaar revalidatiearts, is gespecialiseerd in dwarslaesie, en ziet dagelijks waar mensen met een dwarslaesie mee worstelen. De afgelopen jaren werd mij steeds duidelijker dat een groot deel van de aandoeningen die ik in de dagelijkse praktijk tegenkom, direct of indirect, samenhangen met voeding en leefstijl. Mensen kunnen zich letterlijk ziek eten, maar óók beter”.

Annemarie de Vries-Postma (1969), ook wel bekend als “The Sitting Chef”, heeft een dwarslaesie sinds haar 11e, en ondervindt daardoor al bijna 40 jaar dagelijks wat voor een uitdaging het is om gezond en vitaal ouder te worden met een dergelijke ernstige handicap. Ze schrijft sinds 1995 boeken over persoonlijke groei en zelfontwikkeling en sinds 2006 boeken over voeding. Sinds 2015 geeft ze in binnen- en buitenland les aan (revalidatie)artsen en diëtisten over een rolstoelbestaan, chronische aandoeningen & voeding. “Ik werd dwarslaesie-voedingsexpert tegen wil en dank. In eerste instantie om mijn eigen leven te redden”.

Revalidatiecentra werken met volstrekt achterhaalde voedingsrichtlijnen die overduidelijk ook niet effectief zijn.

Missie

“Onze missie is rolstoelers gezonder maken en laten zien welke enorme winst er met de juiste voeding te behalen valt”, aldus de auteurs. Ook willen ze met dit boek (en de bijbehorende, door hen geschreven, gecombineerde leefstijlinterventie GLI SIT SMART), de aanzet geven tot innovatie in de revalidatie. “Het is tijd voor vernieuwing in de revalidatie”, aldus de auteurs. “Revalidatiecentra en verpleeghuizen werken met volstrekt achterhaalde voedingsrichtlijnen die overduidelijk ook niet effectief zijn. Het wordt, met alles wat er inmiddels wetenschappelijk bekend is over voeding en chronische ziekten, hoog tijd voor nieuwe richtlijnen, en om voeding als medicijn in te gaan zetten in de revalidatie. Voeding moet een volwaardig onderdeel worden van iemands behandeltraject”.

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:  Joris Obenhuijsen: 06 – 54 99 89 92 / joris@amlifestylemedicine.com