Geen vlees en zuivel meer in Canadese “Schijf van Vijf”

In Canada heeft de regering vlees en zuivel volledig geëlimineerd als essentiële voedselgroep uit hun “Schijf van Vijf”. Het land heeft dus niet langer een industrie-gestuurd voedingsmodel maar een op wetenschap-gebaseerd voedingsmodel, en maakt daarmee volksgezondheid en milieu tot absolute prioriteit. (Waarom Nederland hierin zo achterloopt lees je HIER).

Dierlijke eiwitconsumptie verhoogt risico op alle dodelijke chronische aandoeningen

De Canadese overheid baseert haar nieuwe richtlijnen op onder meer dit onderzoek, gepubliceerd in JAMA, waaruit blijkt dat de consumptie van dierlijke eiwitten gelinkt wordt aan alle denkbare dodelijke chronische ziekten, zoals diabetes, hart-en vaatziekten en kanker. Dit is ook de basis geweest waarop de American Medical Association (AMA), het meest toonaangevende medische orgaan in de wereld waar meer dan 200.000 artsen en specialisten bij zijn aangesloten, haar nieuwe richtlijnen heeft gebaseerd.

Annemarie de Vries-Postma

Zo beveelt de AMA sinds 2017 Amerikaanse ziekenhuizen aan om hun patiënten plantaardige maaltijden te serveren en adviseren, en dus vlees, vis, melk én eieren uit het dieet verwijderen. Het American College of Cardiology (ACC) publiceerde onlangs eveneens nieuwe richtlijnen. Ook deze bevelen ziekenhuizen aan om bij elke maaltijd “tenminste één plantaardig hoofdgerecht” aan te bieden en te promoten. En dat bewerkt vlees, zoals spek, ham, worst, hotdogs en vleeswaren, helemaal niet in ziekenhuizen moet worden aangeboden.

Bovendien zouden deze richtlijnen ook moeten worden toegepast in alle cafetaria’s en restaurant van het ziekenhuis. Het American College of Cardiology stelt dat fastfood en bewerkte voedingsmiddelen niet thuishoren in ziekenhuizen. Hierbij wordt eveneens verwezen naar de publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat bewerkt vlees en rood vlees (rund-varkens- lams- en geitenvlees) kanker veroorzaakt.

50 gram bewerkt vlees per (4 plakjes spek of 1 hotdog) verhoogt het risico op darmkanker met 18% (WHO).

processed meat causes cancer

22 onderzoekers uit 10 verschillende landen beoordeelden meer dan 800 onderzoeken om deze conclusies te trekken. Ze ontdekten dat het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag dag het risico op darmkanker met maar liefst 18% verhoogde (4 plakjes spek of 1 hotdog). Voor rood vlees was er bewijs van een verhoogd risico op darm, pancreas- en prostaatkanker. De American Cancer Society beveelt om deze reden óók al langer een hoofdzakelijk plantaardig dieet aan, rijk aan groenten, fruit, bonen en volle granen – en volledig vrij van bewerkt en rood vlees. 

In navolging van de American Medical Association en het American College of Cardiology hebben artsenorganisaties in andere landen dezelfde richtlijnen overgenomen, zoals de Bundesärtzenkammer in Duitsland en nu dus ook de Canadese overheid.

[Bekijk hier de video voor meer achtergronden van de  nieuwe Canadese voedingsrichtlijnen].

canada new food guidelines

 

Nieuwe voedingsrichtlijnen Canadese overheid

De nieuwe richtlijnen luiden als volgt:

  • Eet geen (of minimaal) bewerkte voedingsmiddelen
  • Eet voornamelijk “whole food plant based” (onbewerkte voeding, groenten, fruit, bonen/peulvruchten, noten, zaden, pitten en volle granen zoals (havermout, rode/bruine/paarse rijst) en pseudo-granen (boekweit, amarant, quinoa)
  • Maak water tot je eerste-keuze drank (in plaats van fruitsappen en frisdranken)
  • Eet eiwitten voornamelijk in de vorm van tofu/tempe, kikkererwten, linzen, bonen, zaden en noten)

Sit Smart Dieet (SSD)

 

Verder geeft de overheid op haar website handige tips om met meer aandacht (mindful) te eten en bewuster met voeding om te gaan. Zoals:

  • Wees bedacht op je eetgewoonten (dus let op: hoe je eet, waarom je eet, wat je eet, wanneer je eet, waar je eet en hoeveel je eet)
  • Kook vaker zelf
  • Geniet van je maaltijd
  • Eet samen met anderen
  • Lees etiketten op verpakkingen
  • Beperk voedsel dat rijk is aan zout, suiker en verzadigd vet (vlees)
  • Wees alert op voedselmarketing

The Sitting Chef

Ook zijn er op de website van de Canadese overheid aantrekkelijke, eenvoudige gratis plantaardige te vinden, zoals een heerlijke humus, linzen curry of chili van kindney beans. In niets aan de boodschap van de Canadese overheid is een opgeheven vingertje voelbaar. Het is eerder een zeer geslaagd charme offensief om mensen aan te sporen meer over te gaan op het eten van plantaardige eiwitten, en daarmee werkelijk bewezen gezonde keuzes, voor zichzelf, het milieu (en dierenwelzijn) te maken. Moedig, innovatief en natuurlijk volledig van deze tijd.

Overal ter wereld verschuiving richting plantaardig 

Dit lijkt erg op het voedingsmodel van de USDA (het ministerie van landbouw van de Verenigde Staten). Overal ter wereld zijn overheidsinstanties momenteel bezig met het aanpassen van hun richtlijnen naar de stand van de wetenschap. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft de voorkeur aan een plantaardig eetpatroon, en het panel van deskundigen van de USDA benadrukt de noodzaak om mensen duidelijk te maken dat ze hun vleesconsumptie moeten minderen.

De wetenschap is heel duidelijk: een plantaardig dieet is het allerbeste voor je gezondheid en de gezondheid van de planeet!

Het Amerikaanse World and News-report vroeg onlangs aan deskundigen om verschillende diëten te beoordelen en de top 3 waren allemaal voornamelijk plantaardige diëten. Het in Nederland nog altijd tamelijk populaire Keto-dieet kreeg het laagste cijfer en zelfs een strenge waarschuwing. Veel van de experts uitten hun bezorgdheid over de nadruk die het dieet legt op vetrijk voedsel. “Dit dieet is fundamenteel in tegenspraak met alles wat we weten over gezondheid op de lange termijn”, zei men.

Dr. Valter Longo is een van ’s werelds beste onderzoekers op het gebied van veroudering. In zijn nieuwe boek, The Longevity Diet, legt hij ook de nadruk op een bijna vegetarisch dieet voor een lang en gezond leven. Op dit punt is de wetenschap heel duidelijk: een plantaardig dieet is het allerbeste voor je gezondheid, healthy ageing en de gezondheid van de planeet!

Leefstijlgeneeskunde

Waarom plantaardig eten zo effectief?

Een plantaardige manier van eten (liefst whole food plant based, omdat dit ook geen bewerkte producten en toegevoegde suikers bevat) is het meest krachtige en effectieve dieet tegen de meest voorkomende chronische aandoeningen.

Zo is wetenschappelijk aangetoond dat:

  • Een plantaardig voedingspatroon tot maar liefst twee keer zoveel gewichtsverlies leidt als een traditioneel diabetes dieet (Jiri Veleba et. al. Nutrients, nov. 2016)
  • Het risico op diabetes met 78% verlaagt (S. Tonstad et. al. Nutr Metab Cardiovasc Dis 23. No. 4)
  • De de insulinegevoeligheid sterk bevordert (Kahleova H. et. al. Diabetes Med, mei 2011)
  • Een whole food plant based dieet het enige dieet is waarvan ooit (in 1998 al!) is bewezen dat het bij het merendeel van patiënten hart- en vaatziekten kan voorkomen en omkeren (Ornish, JAMA 280, no 23 (1998) en (Esselstyn CB Jr. J Geriatr Cardiol, mei 2107).

sit smart diet whole foods plant based

Ook beginnen met plantaardig eten? 

Overweeg je ook om over te schakelen naar een (meer) whole food plant based manier eten – bijvoorbeeld omdat je overgewicht hebt of diabetes type 2? Begin dan eens met de heerlijke, eenvoudige recepten van Annemarie de Vries-Postma. Deze heerlijke broccolisoep met kokosmelk bijvoorbeeld.

Sit Smart Diet Recipe