De Belgische Wietse Vendrig (54) heeft een dwarslaesie (D6 D7) sinds 2006, die gepaard gaat met veel zenuwpijnen. Na het verschijnen van The Sitting Chef begon ze met kleine aanpassingen van haar eetpatroon. Sinds september 2017 is ze helemaal om, en leeft ze ‘The Sit Smart lifestyle. Met ongelooflijk resultaat. “Mijn gezondheid is nu zoveel beter dan daarvoor. Ik ben veel minder moe, opgewekter, heb opvallend minder spasmen en zenuwpijnen, en heb geen blaasontstekingen meer”.
“Ik had vooral bijwerkingen van de morfinepleisters en pijnmedicatie.
Ook met haar moeheid is het nu veel beter. “Voordat ik écht met Het Sit Smart Dieet begon had ik veel last van tekorten in bloed(ijzer, B12 vit.D), ontstekingen, was ik doorlopend moe en had ik uit frustratie soms een humeur om op te schieten.
Blaasontstekingen en nierinfecties
Eigenlijk had Wietse vrijwel onmiddellijk de zo specifieke klachten van een rolstoelgebruiker: blaasontstekingen, nierinfecties, slecht genezende wonden, slecht functionerende darmen (waarbij de standaard voorgeschreven medicatie, zoals Forlax en Movicolon, niet hielpen) en spasticiteit. “Ik had vooral bijwerkingen van de morfinepleisters (die men in het revalidatiecentrum standaard voorschrijft bij zenuwpijn) en de overige pijnmedicatie”.
Na een aantal jaren intensief handbiken, en vooral het voortdurend opzoeken van haar fysieke grenzen in rolstoeldans én in het zelfstandig zijn, begon ze allerlei klachten te ontwikkelen. Haar schouders raakten chronisch overbelast. Ze kampte met pols- en elleboogletsel en had een zwaar schommelende bloedsuikerspiegel. En ze kampte met een middenrif dat door spasticiteit continue verkrampte. Daarnaast had ze ook nog een spastische blaas waar om de 6 maanden botox ingespoten moest worden.
Ik vond het vreselijk om meteen maar aan al die medicijnen te moeten.
Niet voorbereid
Was ze voorbereid op zoveel complexe gezondheidscomplicaties van haar handicap? “Totaal niet. Ik wist dat je als rolstoeler doorzitwonden (decubitus) kon krijgen, en dat je dat dus moest zien te voorkomen. Daar waren ze heel erg op gefocust in het revalidatiecentrum. Maar over al die andere secundaire aandoeningen had niemand het. Kennelijk hoorden die er voor hen gewoon bij. Ik vond het vreselijk om meteen maar aan al die medicijnen te moeten. Maar ja, zo ging dat bij iedereen. Je wist niet beter”.
Het duurde heel wat jaren voordat Wietse besefte dat ze, als het zo doorging, niet zou sterven aan haar dwarslaesie, maar aan de bijwerkingen van alle medicijnen. Toen begon haar zoektocht. Ze besloot af te gaan kicken van de medicijnen, en haar leefstijl drastisch te veranderen. “In de pijnkliniek ben ik mijn pleidooi gaan houden om af te kicken van de morfine en pijnmedicatie. Dat is me, met heel veel moeite en weinig steun van artsen, gelukt”.
Het afkicken van de medicatie in 2011 zorgde ervoor dat Wietse opnieuw moest revalideren. “Mijn lijf was compleet in shocktoestand beland. Het was een hele weg maar met grote winst. Ik ben nu eindelijk niet meer afhankelijk van medicatie en de bijwerkingen. Ik had daarna nog altijd pijn (veel pijn soms) maar ik was mijzelf weer. Ik kon weer lezen, studeren. Ik kon weer léven”.
Gemiste kans
Omdat ze zelf altijd al de enorme kracht van voeding in zag, raadpleegde Wietse verschillende diëtisten maar zonder bevredigend resultaat. “Ze bleken vooral bezig te zijn met dieetleer en met light producten waar ik niet beter van werd”. Ook met haar revalidatiearts schoot ze niet veel op. “Die gelooft alleen in beweging – niet in ‘voeding als medicijn’. Zo’n gemiste kans eigenlijk, voor zoveel rolstoelers met ernstige klachten”.
De diëtisten bleken vooral bezig te zijn met dieetleer en met light producten waar ik niet beter van werd.
“De meeste artsen die ik heb ontmoet bekijken het lichaam ook heel fragmentarisch: voor blaasproblemen ga je naar de uroloog, voor je bewegingsapparaat naar de fysio en voor je hart naar de cardioloog. Terwijl juist alles met elkaar samenhangt. Veel artsen begrijpen dit niet, en hebben nog geen kennis van voeding en leefstijlgeneeskunde. Ze zijn nog altijd gericht op korte termijn resultaat en symptoombestrijding, en denken dat medicijnen de oplossing moeten brengen”.
Regie in eigen hand
Na een lange tocht langs artsen, specialisten en diëtisten wist Wietse: de tijd is voorbij om op anderen te vertrouwen als het gaat om mijn gezondheid. Ze besloot zelf de regie te nemen. “Ik ben een danser en uit me met mijn lijf. Ik hou van mijn weerbarstige lijf en hou van het leven. Ik wil daarom op een zo gezond en plezierig mogelijke manier ouder worden”.
Sinds ik op de SSD manier eet, heb ik zoveel minder pijn, nauwelijks spasmen meer en heb ik geen blaasontsteking meer gehad. Dat betekent: minder medicatie, meer energie en meer levenskwaliteit.
Het Sit Smart Dieet sluit daar helemaal bij aan. Sinds ik op deze manier eet, heb ik zoveel minder pijn, nauwelijks spasmen meer en heb ik geen blaasontsteking meer gehad. Dat betekent: minder medicatie, meer vitaliteit, méér energie en meer levenskwaliteit. Daarnaast is werkelijke gezondheid voor mij ook direct verbonden met de gezondheid van alles om ons heen: het milieu, de natuur, de dieren. Dus ook in dat opzicht is dit een voedingswijze die bij me past én waar de huidige tijd waarin we leven om vraagt”.
Reacties van anderen
De reacties van anderen vond ze in het begin wel lastig. “Ik kreeg best veel commentaar. Maar eigenlijk veranderde dat vrij snel. Ik trek me er nu ook minder van aan. Al blijft het wel eens vermoeiend. Als ik in een ziekenhuisopname beland, dan is het wel erg confronterend. Of bij vrienden die mijn eetgewoonten overdreven vinden omdat ze niet snappen welke gezondheidsrisico’s dit rolstoelleven met zich meebrengt, en hoe belangrijk een daarop afgestemd eetpatroon voor me is”.
Zoeken
Het is in het begin ook wel zoeken geweest, want mijn darmen vonden rauwkost bijvoorbeeld heel lastig. Ik eet nu minder rauwkost en vooral traag eten en goed kauwen zoals SSD ook voorschrijft, helpt enorm. Ik ben elke dag blij dat ik nu helemaal geen zuivel en gluten meer eet, want beide hadden een enorm negatief effect op mijn pijnklachten. Als ik nu nog wel eens terugval, en deze producten toch eet, dan gilt mijn lijf het bijna uit”.
Ellende bij andere rolstoelers
Wietse danst in een “inclusief gezelschap”. Geen rolstoeldans, maar hedendaagse dans van een groep mensen die bestaat uit een mix van mensen met fysieke en mentale beperkingen en zonder beperkingen. Bij de rolstoelers ziet ze veel ellende. Vooral bij de 30-plussers. “Heel veel te dikke mensen, met allerlei klachten en vaak geen idee hoe ze er zelf iets aan kunnen doen”.
“Veel rolstoelgebruikers nemen hun gezondheid niet in eigen handen. Ze worden betutteld en gepamperd, en laten dat ook toe. Zeker de mensen die al hun hele leven in die stoel zitten, hebben het vaak opgegeven om voor zichzelf keuzes te maken. Bovendien leven veel rolstoelers in groepen of focuswoningen waar de zorgverleners niet staan te springen om hen te ondersteunen in andere eetgewoontes”.
Bij de rolstoelers zie ik veel ellende. Vooral bij de 30-plussers. Heel veel te dikke mensen, met allerlei klachten en vaak geen idee hoe ze er zelf iets aan kunnen doen.
Wens
Mijn wens is dat zorgverleners en medische professionals beter worden opgeleid om echt hoogwaardige zorg te bieden, die meer past bij deze tijd. Het lijkt nu vaak dat ze vooral zijn opgeleid voor een beetje ‘pappen en nathouden’ en ons tot sponsoren te maken van de farmaceutische industrie.
Ik zou graag zien dat er in revalidatiecentra training komt in gezonde, Sit Smart voeding en in kennis over het functioneren van je lijf. Nu moet je het toch maar zelf uitzoeken, en vaak word je ook nog uitgelachen of onder druk gezet. Zo kun je bijvoorbeeld alleen aan bepaalde programma’s deelnemen als je antidepressiva neemt. Dat is toch werkelijk te gek voor woorden”.
Lees hier meer ervaringsverhalen van mensen die de kwaliteit van hun leven drastisch verbeterden met het Sit Smart Dieet.
Of sluit je aan bij de Sit Smart Dieet Facebook Supportgroep.
Wil je Het Sit Smart Dieet ook ontdekken? Bestel het boek dan hier. In deze complete en praktische gids vind je álles wat je moet weten over je lichaam als rolstoeler.
Incl. heerlijke, makkelijke voorbeeld Sit Smart recepten!