“Ik hoef nu geen stoma meer!”

Na jaren van chronische darmproblemen, misselijkheid, vaak braken na het eten, buikpijn, vele soorten medicatie en naarstig zoeken naar oplossingen, kwam Het Sit Smart Dieet op haar pad. Nu heeft Ellen (58) eindelijk weer trek en zijn haar klachten verdwenen. “Ik eet veel lekkerder dan voorheen en ik heb totaal geen last van misselijkheid en buikpijnen meer. Door deze manier van eten is mij zelfs een stoma bespaard gebleven”.

Het Sit Smart Dieet is dé oplossing. Ik stroom weer en ik leef weer!

Bijna 36 jaar geleden reed een dronken automobilist Ellen de Boer (58) aan. In één seconde veranderde haar leven voorgoed. “Het gebeurde allemaal heel snel, het ene moment zat ik nog op mijn fiets, het volgende moment lag ik in de berm. In het ziekenhuis bleek dat ik een dubbele bekkenbreuk had en een bloeding in mijn ruggenmerg, en daardoor een partiële dwarslaesie. Dit houdt in dat ik veel tijd in mijn rolstoel zit, maar nog wel een klein beetje kan lopen met behulp van een kruk”.

Moeilijke tijd

Na haar ongeluk kwam Ellen in een diep dal terecht. Er volgde een maandenlange periode van herstel en dagelijkse revalidatie in het ziekenhuis. “Eerst moesten mijn twee ernstige bekkenbreuken genezen, en doordat ik zoveel weken in één stand gelegen had, bleek ik fikse doorligwonden te hebben. Ik had dat niet gevoeld. Ik kende het ook niet. Het was volkomen nieuw voor mij. Voor emotionele begeleiding, leefstijl en voeding was in het ziekenhuis geen aandacht. Ik kreeg fysiotherapie, en dat was het”.

Voor leefstijl en voeding was tijdens mijn revalidatie geen aandacht.

Na het verblijf in het ziekenhuis volgde een moeilijke tijd. Ellen was destijds 22 jaar, in de bloei van haar leven en zat in haar eindexamenjaar van de laboratoriumschool, ze had een vriend, kortom het leven lachte haar toe. Door haar ongeluk kwam het leven, zoals ze het kende, abrupt tot stilstand. Haar relatie ging uit, ze kon haar opleiding niet afmaken en ze kreeg te horen dat het niet verantwoord zou zijn om zelf nog kinderen te krijgen. Ook was haar studentenkamer niet rolstoelgeschikt waardoor ze niet terug naar huis kon.

Ze moest naar een verblijfhuis. “In dat huis verbleven ook andere mensen, oude mensen, depressieve mensen, die net als ik ook tijdelijk niet in hun eigen huis konden wonen. Ik vond de sfeer niet prettig. Ik trok me in mijzelf terug en was stil. Ik merkte toen al dat ik serieuze problemen met mijn darmen had. In het ziekenhuis werd ik gelaxeerd, maar na mijn ontslag was dat gestopt. Met de huisarts had ik geen goed contact. Het enige advies dat ik van hem kreeg was dat ik maar meer moest eten”.

Sit Smart Dieet succes story
Ellen met dochter Qin Lin

Complexe klachten

In 1990 ontmoet ze een man en ze trouwen. Ellen en haar man krijgen twee prachtige adoptiedochters.”Ik kon mijn geluk niet op, mijn grote wens kwam uit, ik werd moeder!” Maar Ellen gaat door de jaren heen lichamelijk wel steeds wat meer achteruit. Ze heeft last van astma en spasmen en is daardoor erg vermoeid doordat ze ’s nachts slecht slaapt.

Door het gebrek aan slaap (ze slaapt hooguit 4-5 uur per nacht) valt ze veel af en weegt ze met haar 1.76 nog geen 50 kilo. Ook haar darmen werken niet goed. Ellen heeft veel last van buikpijn en is vaak misselijk na het eten. “Ik had vaak een gevoel van ‘stapelen’ bij het eten. At ik ‘s avonds nog wat at, bijvoorbeeld een plakje cake op een feestje, gaf ik daarna alles over en voelde ik me de volgende dag nog beroerd. Ook het lopen lukte me steeds minder”.

De relatie met haar man verslechtert en er volgt een scheiding in 2009. “Ik kwam opnieuw in een diep dal terecht, en was geestelijk en lichamelijk uitgeput. Door de scheiding kwam er nog een extra stressfactor bij, want boodschappen doen, kinderen naar school brengen, ontbijt klaarmaken, dat deed mijn man allemaal, en kon ik zelf niet. Dus om mezelf weer te kunnen redden, ben ik opnieuw gaan revalideren”.

Opnieuw revalideren

Ellen revalideerde in St. Jansdal in Harderwijk. Nu kreeg ze, in tegenstelling tot de 80’er jaren, wel ergotherapie, maatschappelijk werk en psycholoog. Voor leefstijl en voeding was echter nog steeds geen aandacht. “Ik kreeg, ondanks al mijn darmklachten, geen adviezen over voeding”.

Ellen’s klachten houden aan, en ze komt in het voorjaar van 2018 bij een MDL-arts terecht. “Mijn darmen waren zo verstopt dat mijn maag in de verdrukking zat. Op medicatie zoals Movicolon (4-6 zakjes) en Moviprep reageerde mijn lichaam helemaal niet meer. Daarna kreeg ik Linaclotide, ook weer een laxerend medicijn tegen darmkrampen en pijn in de darmen. Maar ook dat medicijn hielp nauwelijks. Ik reageerde eigenlijk overal op met braken”.

De MDL-arts raadde me een stoma aan.

Vijandige diëtiste

Ellen kreeg begeleiding van een MDL-verpleegkundige voor darmspoelingen en voeding, en van een diëtiste. “Dit was een diëtiste die zelf veel overgewicht had, en dat verbaasde me. Ze adviseerde om vooral véél en eiwitrijk te eten. Met als gevolg: nóg meer obstipatie. Toen ik haar vroeg of ze kennis had van dwarslaesie & voeding, reageerde ze meteen erg vijandig. Wat ik wel niet dacht door haar een dergelijke vraag überhaupt te stellen! Ik merkte later dat ze achter mijn rug om, nogal negatief over me aan het praten was, alsof ik iets verkeerd had gedaan.

Toen ik de diëtiste vroeg of ze kennis had van dwarslaesie & voeding, reageerde ze heel agressief.

Daarop heb ik haar aangesproken en haar herinnerd aan haar medisch beroepsgeheim. Niet veel later ontving ik van haar een A4 waarop ze uiteen had gezet hoe goed ze wel niet was. Ik was ondertussen nog steeds niet geholpen, en mijn klachten werden alleen maar erger.  De MDL-arts raadde me daarom een stoma aan”.

Het Sit Smart Dieet

Veranderingen in haar voedingspatroon

Ellen begon een zoektocht, en startte voorzichtig met het aanbrengen van veranderingen in haar voedingspatroon. “Mijn ontbijt werd bijvoorbeeld een smoothie met sojayoghurt, maar echte oplossingen vond ik niet. Totdat ik Annemarie’s berichten las over onder andere de schadelijke effecten van tarwe en de voordelen van bijvoorbeeld havermout. Mijn lunch werd havermoutpap met havermelk en blauwe bessen, en… de misselijkheid en buikpijn verdwenen!

Ik heb het gevoel van ‘verzadiging’ weer terug. Dat was ik ook kwijt.

Sindsdien ben ik Het Sit Smart Dieet stap voor stap in mijn leven gaan integreren. Het past bij mij. In het begin vond ik het vreemd dat ik geen brood meer at. Maar ik eet nu veel lekkerder dan voorheen. Ik voel weer trek, en merk ook dat ik weer het gevoel van ‘verzadiging’ heb. Dat was ik ook kwijt. Mindfulness speelt ook een grote rol in mijn leven. En dat is Sit Smart eten voor mij ook: mindful, dus met bewuste aandacht en met rust, eten. Ik voel nu ook weer precies het punt van nog één hap en daarna hoef ik niet meer.

Ook merkte ik in de zomervakantie dat ik minder moe was, niet misselijk was, en geen buikpijn had. Ik voelde vaker enthousiasme en spontaniteit in me. Ik eet nu zo’n 3 maanden op deze manier, en ik ervaar het als een boeiende (en léuke) ontdekkingsreis.

Ik nam voorheen vanaf 2001 dagelijks Domperidon in tegen de misselijkheid. Nu is dat niet meer nodig.

Medicatie 

Ook Ellen’s medicatie is door Het Sit Smart Dieet veranderd. “Ik nam voorheen vanaf 2001 dagelijks Domperidon in tegen de misselijkheid. Daarmee kon ik door anders te eten volledig stoppen. Ook de pijnstiller Diclofenac nam ik in toenemende mate in, maar ook daarmee kon ik stoppen. Ik gebruik het nu enkel bij heftige pijnklachten en eenmalig”. Ellen is onder behandeling van een MDL-arts, uroloog, revalidatie-arts en huisarts. Mijn huisarts heb ik op de hoogte gesteld van het feit dat ik volgens de Sit Smart methode eet. Ze weet dat ik Domperidon en diclofenac niet meer dagelijks gebruik. Ze volgt me en staat achter me”.

Dochter

Ellen’s dochter Qin Lin merkt de verandering bij haar moeder ook en is blij. “Sinds mijn moeder is begonnen met het volgen van het Sit Smart Dieet zijn veel dagelijkse producten bij haar veranderd. Ik zie duidelijk verschil qua klachten en ik vind dat ze fitter en actiever is. De gerechten/producten die in het Sit Smart Dieet boek staan vind ik zelf ook heel lekker en ik vind het gezellig om samen te koken. Als mijn moeder en ik koken eet ik niet altijd Sit Smart mee. Ik maak soms mijn eigen maaltijd klaar met niet Sit Smart producten. We koken dan allebei apart en dit gaat bij ons thuis heel gemakkelijk”.

In het begin vond ik het vreemd dat ik geen brood meer at.

Lievelingsgerechten

Hoewel sommige dingen aanvankelijk even wennen waren, vindt Ellen dat ze nu smakelijker eet dan ooit. “Sit Smart eten is laag glycemisch en onbewerkt plantaardig en ongelooflijk gevarieerd. Er zijn heel veel dingen die ik lekker vindt. Zoals rode linzen met wortel, courgette, radijs en avocado bijvoorbeeld. Of havermout met blauwe bessen, bramen, aardbeien en rode bessen – soms met wat pure kokosyoghurt en RAW chocolate. Of spinazie en salades, gerechten met (biologische) tofu of tempe. Boekweitpannenkoeken en boekweit taco’s, vind ik ook héél erg lekker! Als ik uit eten ga kies ik bij voorkeur een restaurant waar ik Sit Smart kan eten. Pura Vida op Terschelling is zo’n restaurant. Ik voel me daar thuis. Anders eet ik vegetarisch”.

Ellen’s advies aan anderen

Ellen gunt iedereen de vitaliteit die zij, ondanks haar ernstige handicap, zelf ervaart. “Verandering kan voor sommigen best eng zijn, omdat je het oude, vertrouwde moet loslaten. Maar waag die sprong, gun jezelf gezondheid en weet dat gezond ouder worden als rolstoeler bepaald niet vanzelfsprekend is. En bedenk dat smaken verschillen, ook bij Het Sit Smart Dieet. Ga, nadat je het boek hebt gelezen, en bekend bent met de basisprincipes en de basisgerechten onder de knie hebt, op zoek naar wat jezelf lekker vindt!

Tegen de zorgwereld zou ik willen zeggen: stop met het klakkeloos voorschrijven van medicijnen.

En tegen de zorgwereld zou ik willen zeggen: stop met het klakkeloos voorschrijven van medicijnen. Laat ook bloed prikken bij langdurig medicijngebruik in verband met vitamine- en mineralentekorten zoals vit. B12 tekort bij Metformine, of magnesiumtekort bij protonpompremmers zoals Omeprazol. En, informeer standaard naar wat een patiënt eet en wat hij/zij in zijn of haar keukenkastjes heeft staan. Geef mensen die in een rolstoel zitten adviezen over voeding.

Want, kijk naar wat voor een wereld van verschil de juiste adviezen bij mij teweeg hebben gebracht. En ik ging niet Sit Smart eten om af te vallen, maar om gezónder te worden. Het Sit Smart Dieet is dus ook voor mensen zoals ik die niet hoeven af te vallen, maar die gewoon veel klachten hebben. Het Sit Smart Dieet is voor mij echt dé oplossing. Ik stroom weer, en ik lééf weer. Dankjewel lieve Annemarie!”

Het Sit Smart Dieet is dus ook voor mensen zoals ik die niet hoeven af te vallen.

Lees hier meer ervaringsverhalen van mensen die de kwaliteit van hun leven drastisch verbeterden met het Sit Smart Dieet.

Of sluit je aan bij de Sit Smart Dieet Facebook Supportgroep.

Het Sit Smart Dieet - Gezond eten als rolstoeler