Gezond zomerdrankje: Kurkuma limonade

Kurkuma (ook wel: geelwortel of ‘koenjit’) is een wonder van Moeder Natuur dat kan helpen bij een groot aantal gezondheidsklachten. Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor het behandelen (of voorkomen) van allerlei ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Dat is goed nieuws. Want (laaggradige/chronische) ontstekingen zijn de onderliggende factor bij nagenoeg alle chronische ziekten.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is in India bekend als het ‘heilige poeder’ en wordt daar al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel. Kurkuma is in poedervorm, maar ook als wortel, te koop en behoort tot dezelfde familie als gember. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma

In Azië wordt kurkuma niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als preventief of therapeutisch medicijn tegen allerlei chronische aandoeningen en ziektes. Ook in het Westen verschenen al vele studies naar de werking van kurkuma, bij bijvoorbeeld het voorkomen of behandelen van: obesitas, insuline resistentie, diabetes type 1, diabetes type 2, Alzheimer, vasculaire dementie (ook wel: diabetes type 3,) vaatverharding (arteriosclerose), hart- en vaatziekten, darmkankerwondgenezing, depressie, PCOS en artritis.

Kurkuma biedt ook bijzonder veel gezondheidsvoordelen voor mensen met een dwarslaesie. Zo blijkt kurkuma blijkt de neurologische functie beduidend te verbeteren. Ook verlaagt het de kans op de vele secondaire complicaties waar de meeste mensen met een dwarslaesie mee te maken krijgen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart-en vaatziekten, depressie en slechte wondgenezing.

Kurkuma heeft ook een bijzonder gunstig effect op de gezondheid van de lever. Het beschermt de lever, bevordert de regeneratie en ondersteunt het genezingsproces bij ziekten. Uit epidemiologische studies blijkt ook dat door zijn antioxiderende en ontstekingsremmende werking kurkuma ook het risico op verschillende vormen van kanker aanmerkelijk kan doen afnemen.

Ook voor de gezondheid van je hond

Ook voor honden (en katten) is kurkuma erg gezond, zeker in het voorkomen van diabetes (ja, dat komt ook heel erg veel voor bij honden), auto-immuunziekten, artritis, verschillende vormen van kanker en om de lever van je hond gezond te houden. Maak er, voor een goede opneembaarheid, een pasta van door een theelepel kurkuma te mengen met een beetje (extra vierge) kokosolie. Meng de pasta vervolgens door zijn/haar dagelijkse voer.

Curcumine: de werkzame stof van kurkuma

De meeste onderzoeken naar de genezende werking van kurkuma worden gedaan met het geëxtraheerde curcumine (de werkzame stof van kurkuma) en hogere doseringen van 500 mg tot 4 gram per dag. Om die hoeveelheden binnen te krijgen moet je supplementen met curcumine gebruiken. Dit geldt met name voor mensen die echt ziek zijn of last hebben van een specifieke aandoening.

Voor relatief gezonde mensen is het aan te raden om, als preventief middel, gewoon regelmatig verse kurkuma (of kurkuma poeder) te verwerken in bijvoorbeeld je (bloemkool of broccoli)rijst, soepen, sauzen, curry’s, thee of smoothies.

Veiligheidsreputatie van kurkuma

Kurkuma is een veelzijdig, krachtig natuurlijk ‘medicijn’ met een lange, gevestigde, veiligheidsreputatie. Volgens de JECFA (het internationale wetenschappelijke commitee van voedseldeskundigen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie) en EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) is de ADI-waarde (de toegestane dagelijkse hoeveelheid) van curcumine bijvoorbeeld 0-3 mg / kg lichaamsgewicht.

Verschillende onderzoeken met gezonde proefpersonen hebben de veiligheid en werkzaamheid van curcumine ondersteund. Curcuminoïden zijn ook door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als Algemeen Veilig goedgekeurd, en goede klinische verdraagbaarheid is aangetoond. Zelfs bij doses tussen 4000 en 8000 mg / kg lichaamsgewicht per dag en van doses tot 12.000 mg / dag van 95% concentratie van drie curcuminoïden: curcumine, bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine. De verdraagzaamheid van de orale inname van hoge doses blijkt excellent.

Spice up je immuunsysteem!

Voor de komende zomermaanden raden wij je deze geweldige, eenvoudig te maken, kurkuma limonade aan. Deze zorgt ervoor dat je op een simpele manier voldoende hoeveelheden kurkuma binnenkrijgt, om zo je bloedsuiker te stabiliseren en een groot aantal gezondheidsproblemen te voorkomen.

Recept kurkuma limonade

Wat heb je nodig?
  • 1 el biologische kurkumapoeder
  • 1 tl biologische gemberpoeder
  • 1/2 tl biologische kaneelpoeder
  • 1/4 tl zwarte peper (dit maakt de curcumine beter opneembaar)
  • Sap van anderhalve limoen (of citroen)
  • Beetje honing (of liever: erythritol) als je de limonade wilt zoeten
Hoe maak je het?
  • Meng alle ingrediënten in een kan met 1 liter warm water (net niet kokend)
  • Roer alles goed door elkaar
  • Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast

Referenties

BMC Complement Altern Med. 2006 Mar 17;6:10. Dose escalation of a curcuminoid formulation. Lao CD1, Ruffin MT 4th, Normolle D, Heath DD, Murray SI, Bailey JM, Boggs ME, Crowell J, Rock CL, Brenner DE.

Molecules. 2011 Jun 3;16(6):4567-98. doi: 10.3390/molecules16064567. Curcumin: an anti-inflammatory molecule from a curry spice on the path to cancer treatment. Basnet P1, Skalko-Basnet N.

Int J Cardiol. 2009 Apr 3;133(2):145-51. doi: 10.1016/j.ijcard.2009.01.073. Epub 2009 Feb 23. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. Wongcharoen W1, Phrommintikul A.Br

J Pharmacol. 2017 Jun;174(11):1325-1348. doi: 10.1111/bph.13621. Epub 2016 Oct 21. Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases. Kunnumakkara AB1, Bordoloi D1, Padmavathi G1, Monisha J1, Roy NK1, Prasad S2, Aggarwal BB3.

Foods. 2017 Oct; 6(10): 92. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human HealthSusan J. Hewlings1,2,* and Douglas S. Kalman3,4