Maak kennis met de SSD-voedingsmethode

Snel en blijvend gewicht verliezen? Diabetes type 2 voorkomen of omkeren? Eet je slank en gezond met de SSD-voedingsmethode®!

(Sluit je voor meer informatie, motivatie en inspiratie aan bij de SSD Facebook-support groep! En kijk hier voor recepten die je alvast kunt proberen!)

Het enige goede dieet, is een voedingspatroon dat een levenswijze wordt.

Wat is SSD?

De SSD-voedingsmethode® is een evidence-based voedingstherapie tegen overgewicht en om cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte) en diverse darmaandoeningen te voorkomen, behandelen of om te keren met voeding. Bijkomend voordeel van de methode is dat het niet alleen een positief effect heeft op de te behandelen chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid.

Laag glycemisch en laag insulinemisch

De SSD-methode® is laag glycemisch en laag insulinemisch. Het is gebaseerd op het actuele wetenschappelijke inzicht dat de sleutel tot snel en blijvend gewichtsverlies en het voorkomen, behandelen of omkeren van onder meer diabetes type 2 en hart-en vaatziekten, stabiele bloedsuiker- en insulinewaarden zijn.

Geen typisch dieet

SSD® is gericht op het stabiliseren van de bloedsuiker, het laag houden van de insulinewaarden en het verhogen van de insulinegevoeligheid. Een typisch dieet is SSD® echter niet, omdat je ruim van de aanbevolen voedingsmiddelen kan eten en geen honger hoeft te lijden.

Wat is er nieuw aan SSD?

In tegenstelling tot traditionele obesitas- en diabetesdiëten, is SSD® – naast graanvrij- whole foods-plant based. Dit wil zeggen dat het geen sterk geraffineerde voedingsmiddelen bevat en overwegend (90+) plantaardig is. Dit omdat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat een plantaardig voedingspatroon tot maar liefst twee keer zoveel gewichtsverlies leidt als een traditioneel diabetes dieet, en het de insulinegevoeligheid sterk bevordert. 

Waarom is SSD zo krachtig?

Hoewel dit, ondanks de robuuste wetenschappelijke consensus, in Nederland nog geen algemene kennis is, blijkt een overwegend plantaardig dieet dus twee keer zo krachtig als het traditionele dieet dat er wereldwijd door hartstichtingen en diabetes organisaties wordt voorgeschreven, waarbij nog altijd vlees en zuivel wordt aanbevolen. Onderzoek wijst uit dat het voor mensen met overgewicht, diabetes type 2 en hart-en vaatziekten bijzonder zinvol is om over te schakelen naar een overwegend plantaardig eetpatroon.

Evidence-based

SSD© is gebaseerd op de meest actuele inzichten en recente internationale wetenschappelijke voedingsrichtlijnen. Zoals van onder meer: het Louis Bolk Instituut en Stichting Voeding Leeft, “Keer diabetes om” (2015-2017), The American Journal of Clinical Nutrition (2009), The American Dietician Association (2009), Diabetes Care (2009, 2014), PLoS ONE (2014), Nutrients (2014), Nutrients (2016), Journal of Geriatric Cardiology (2017), Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2017), Nutrients (2017) en JAMA (2016).

SSD Gerecht

Oorsprong van SSD

SSD staat voor Sit Smart Diet, de eerste voedingstherapie ter wereld tegen de gezondheidsrisico’s van overmatig zitten (sedentair gedrag) en de secundaire complicaties van een rolstoel gebonden bestaan. Het werd in 2015 ontwikkeld door bestsellerauteur en oprichtster van AM Lifestyle Medicine Center en ervaringsdeskundige (rolstoelgebruikster) Annemarie de Vries-Postma en dr. Kees Hein Woldendorp.

Eten tegen chronische ziekten

Zowel de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) als de Gezondheidsraad geven aan dat de Schijf van Vijf  een algemene richtlijn is, en daarom niet bedoeld is voor de behandeling van chronische aandoeningen, en niet toepasbaar is op mensen met een chronische ziekte of een zittend (sedentair) bestaan door werk of handicap. De SSD-methode® is dan ook een nieuw alternatief voor de grote, groeiende groep mensen op wie de algemene voedingsrichtlijnen niet van toepassing zijn.

Achtergrond SSD

Een dwarslaesie/rolstoel gebonden bestaan is één van de meest complexe aandoeningen die iemand kan hebben, omdat het alle systemen van het lichaam beïnvloedt. Mensen met een rolstoel gebonden bestaan vormen dan ook de grootste risicogroep ter wereld als het gaat om obesitas en chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmaandoeningen en darmkanker. Ook hebben ze een hoge kans op depressie, dementie en hebben ze te maken met versnelde veroudering.

Bloedsuikerontregeling

Elk been staat voor 16% spiermassa. Dus als je aan beide benen verlamd bent, mis je al 32% spiermassa (nog even los van het slinken van de spieren door de jaren). Dit houdt in dat de bloedsuikerstofwisseling van iemand die zijn benen niet of nauwelijks kan bewegen, ernstig is verstoord en de bloedsuiker- en insulinewaarden stijgen.

Insuline minder werkzaam

Een verhoogde bloedsuiker stimuleert normaal gesproken de afgifte van het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose je cellen kan binnenkomen om te worden verbrand tot energie. Als je altijd (of te veel) zit, is dit proces verstoord. Je lichaam wordt ongevoelig voor insuline (je wordt “insuline resistent”). Hierdoor gaat je bloedsuiker na maaltijden pieken, en blijft hij pieken. Met op termijn alle gezondheidsrisico’s van dien.

Chronische ontsteking

Bloedsuikerontregeling veroorzaakt allerlei lichamelijke en psychische klachten. Het ontregelt tal van processen, en zorgt voor chronische (ook wel: “laaggradige”) ontstekingen in het lichaam die uiteindelijk tot allerlei chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en 3, moeheid, depressie en vroegtijdige veroudering, leiden. Ook toont onderzoek aan dat hoge bloedsuikerwaarden een grote rol spelen bij decubitus (“doorzitten” en “doorliggen”) en slecht genezende wonden.

Dé voedingsstrategie bij overgewicht en diabetes

Al gauw bleek de SSD-methode® niet alleen voor rolstoel gebonden mensen effectief te zijn, maar voor iedereen met overgewicht en diabetes type 2. Niet zo verwonderlijk, want als de grootste risicogroep voor overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten ter wereld er gezonder en slanker van wordt, dan bevat deze voedingsmethode essentiële sleutels voor mensen zónder handicap.

Snel effect met SSD

De gezondheidseffecten van SSD® zijn al in zeer korte tijd voelbaar en zichtbaar. De meeste patiënten ervaren door de SSD-voedingsmethode® binnen 10 dagen al meer energie, een beter humeur, helderder brein, verbeterde stoelgang en mooiere huid. Patiënten verliezen door deze voedingsmethode spectaculair veel gewicht. Diabetes patiënten kunnen doorgaans na enkele weken hun medicijnen en/of insulinegebruik drastisch afbouwen.

Eenvoudig en smakelijk

De SSD-methode® laat zien dat betere bloedsuiker- en insulinewaarden, door het eten van de juiste voeding, in korte tijd en op een uiterst eenvoudige, smakelijke manier (en zonder afzien of honger) te bereiken zijn.

Twee manieren om SSD te volgen

Er zijn 2 manieren om met SSD® aan de slag te gaan. Welke je kiest, hangt af van je gezondheid, klachten en doelstelling.

 Strikt (100 % SSD) – Voor wie?
 • Mensen die moeilijk gewicht verliezen
 • Diabetes type 2 patiënten
 • Mensen die hun bloedsuikerspiegel constant willen houden
 • Mensen die hun bloedwaarden willen verbeteren
 • Mensen met een zittend/rolstoel gebonden (sedentair) bestaan
 • Mensen die van veel en lekker eten houden
 • Mensen die geen dieet willen volgen
Minder strikt (80% SSD) – Voor wie?
 • Mensen die gewicht willen verliezen
 • Mensen die hun algehele welzijn willen verbeteren
 • Mensen die chronische ziekten willen voorkomen
 • Mensen die er beter uit willen zien
 

Leefwijze

SSD® is een gevarieerde, smakelijke (en ook nog eens milieu- en diervriendelijke) manier van eten die je, in tegenstelling tot de meeste andere diëten, je hele leven kunt volgen. Een echt goed, gezond dieet is een voedingspatroon dat niet primair gericht is op afvallen maar op gezond worden. Het gewichtsverlies volgt dan automatisch. Het enige juiste dieet is daarom een voedingspatroon dat een leefwijze wordt. Zodat de lange termijn gezondheidseffecten zich ook daadwerkelijk kunnen voordoen.

Een echt goed dieet is een voedingspatroon dat niet primair gericht is op afvallen maar op gezond worden.

[Kijk hier voor recepten die je alvast kunt proberen].