Onderzoek na onderzoek toont aan dat onze geestelijke gezondheid nauw verbonden is met de hoeveelheid tijd die we zittend doorbrengen, en dat te veel zitten zelfs het risico op het ontwikkelen van degeneratieve ziekten, zoals dementie, aanzienlijk verhoogt! Meer psychologische gevolgen van te veel zitten zijn een gebrek aan eigenwaarde, minder zelfvertrouwen, lusteloosheid, een gevoel van afwezigheid, apathie en een gebrek aan motivatie. Veel zitten zorgt onder meer voor verandering van je bloedvetten, je insulinespiegels en je insulinegevoeligheid, wat stemmingswisselingen en depressie veroorzaakt.
Zorg goed voor je hersenen als je te veel zit!
Omdat te veel zitten zo’n enorm effect heeft op je geestelijke welzijn, is het voor iedereen die een zittende leefstijl heeft extra belangrijk om ervoor te zorgen genoeg omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Omega 3 vetzuren hebben ook een gunstig effect op het voorkomen en behandelen van Alzheimer, dementie, artritis en andere degeneratieve ziektes. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er een verband bestaat tussen een tekort aan omega 3 vetzuren in je voeding en depressies.
Ontstekingsremmend
Te veel zitten veroorzaakt ook een ontregelde vethuishouding. Er worden te veel ontstekingsbevorderende prostaglandines (een soort hormonen) aangemaakt die onder andere je bloeddruk laten stijgen, je hormoonhuishouding ontregelen, je kans op trombose vergroten en je vaten, gewrichten en zenuwen beschadigen. Voedsel rijk aan omega 3 vetzuren (vette vis, zuivere krill, lijnzaad (olie), hennepzaad (olie), chiazaad, walnoten (olie), olijven, olijfolie, zeewier, algen) stimuleren de aanmaak van ontstekingsremmende prostaglandines en remmen zo de schade. Meerdere studies wijzen uit dat omega 3 vetzuren beschermen tegen ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis en huidziekten (zoals psoriasis en eczeem) en chronische ontstekingsaandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals de ziekte van Crohn.
Natuurlijke bloedverdunner
Je lichaam kan omega 3 vetzuren niet aanmaken dus moet je het uit voeding halen. Daarnaast zijn omega 3 vetzuren geweldig voor je hart- en bloedvaten, omdat het de dikte van je bloed op een ideaal peil houdt en klontervorming en vernauwing van de slagaders voorkomt. Nu begrijp je waarom het zo belangrijk is als je te veel zit; omega 3 vetzuren verkleinen je risico op een hartaanval of beroerte. In feite werkt omega 3 als een milde bloedverdunner. Onderzoek heeft aangetoond dat de omega 3 vetzuren, van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong, het risico op een hartaanval aanzienlijk vermindert, zowel bij gezonde personen als bij hartpatiënten.
Kanker
Wie veel zit heeft ook een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker. Ook daarom is het verstandig om omega 3 vetzuren aan je eetpatroon toe te voegen. Hoewel een hoge vetinname altijd geassocieerd werd met een verhoogde kans op kanker, concludeert recent onderzoek dat een hogere inname van omega 3 vetzuren juist beschermt tegen (dikke) darm kanker. Het gaat er dus maar net om wélke vetten je gebruikt. De beschermende werking bleek af te hangen van de dosis: hoe hoger de inname van EPA en DHA, hoe sterker de beschermende werking tegen dikke darmkanker.
Hoeveel omega 3 vetzuren?
Er zijn twee verschillende aanbevelingen met betrekking tot omega 3 vetzuren. De aanbeveling is voor een volwassene ongeveer 3 gram per dag. Om aan 3 gram per dag te komen, zou je ongeveer 35 gram walnoten of 30 gram koolzaadolie of 5,5 gram hennepzaad of lijnzaadolie moeten gebruiken. Eén eetlepel olie weegt 10 gram, dus dat komt neer op ongeveer 3 eetlepels koolzaadolie, of een halve eetlepel hennepzaad- of lijnzaadolie. Een combinatie van genoemde oliën (of zaden) kan ook, en is zelfs aan te raden. Het voorkomt ook dat je te veel lijnzaad eet.
Hoewel lijnzaad een zaadje is met enorm veel medicinale werkingen, kan het gebruik van meer dan 45 gram lijnzaad per dag ongezond zijn. Eén eetlepel is ongeveer 7 á 8 gram dus je zult echt niet zo snel aan deze hoeveelheid komen. Maar het is toch handig om te weten. Lijnzaad bevat namelijk cyanogeen, een stof die je lichaam omzet in cyanide. Deze cyanide is een giftige stof. Gebruik lijnzaad dus niet iedere dag en/ of gewoon niet in te grote hoeveelheden.
Je hebt alleen ALA nodig
Er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren zoals Alpha-linoleenzuur (ALA) (die essentieel is, wat betekent dat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken), Eicosapantaeenzuur (EPA) en Do- cosahexaeenzuur (DHA). Omdat je lichaam zelf geen ALA vetzuren kan maken, en uit ALA diverse andere vetzuren gemaakt worden, moet je voldoende ALA tot je nemen.
Behalve af en toe zeewier eten (of een algen supplement slikken) om DHA binnen te krijgen, is het belangrijk om regelmatig de volgende voedingsstoffen aan je eetpatroon toe te voegen:
- Donkergroene bladgroenten (zoals spinazie, postelein, munt, waterkers)
- Noten en zaden (zoals hennepzaad, lijnzaad en chiazaad)
- Peulvruchten (zoals kidneybonen, kikkererwten, linzen en mungbonen of sojabonen)
Het gebruiken van lijnzaadolie, hennepzaadolie en walnotenolie is een goede manier om omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Als je olie van een goede kwaliteit wil, dan kun je het beste kiezen voor olie van de eerste koude persing van biologisch gekweekte zaden.
Omega 3 alleen in vette vis?
Sommige wetenschappers zeggen dat EPA en DHA-vetten alleen in visolie en vette vis zitten, maar dit klopt niet. Deze vetten zitten ook in onder meer algen en zeewier. In feite zijn algen de meest waardevolle bron van omega 3 vetzuren, want vissen voeden zich hier immers mee of eten weer kleinere alg-etende vissen op.
Algen kunnen worden gezien als de oorspronkelijke bron van omega 3 vetzuren. Daarnaast maakt het lichaam zelf DHA en EPA aan uit ALA-vetzuren. Dit proces gaat niet zo makkelijk bij vleeseters, maar bij vegetariërs en veganisten gaat dit proces een stuk beter.
Het is dus een kwestie van je lichaam even de tijd geven, want als je voor langere tijd een plantaardig eetpatroon aanhoudt, dan stelt je lichaam zich daarop in. Vegetariërs en veganisten nemen voedingsstoffen uit plantaardige voeding nu eenmaal efficiënter op dan vleeseters.
Eigenschappen omega 3
- Voorkomt depressies
- Voorkomt hart- en vaatziekten
- Verbetert de insulinegevoeligheid
- Vermindert insulineresistentie
- Is een natuurlijke bloedverdunner
- Noodzakelijk voor het functioneren van hersenen, zenuwstelsel en ogen
- Essentieel voor de gezonde groei en ontwikkeling van de hersenen bij baby’s
- Voorkomt ontstekingsziekten en auto-immuunziekten
- Voorkomt diverse vormen van kanker
- Zorgt voor een gezonde huid
Waarom beter geen visolie?
“De moderne visvangst is de meest destructieve en ondoordachte menselijke bezigheid ooit”, zei de Canadese geneticus en milieuvoorvechter David Takayoshi Suzuki. En zo is het. De zee huilt. Wetenschappers hebben aangetoond dat, als er niets verandert, de zeeën tegen 2050 leeg zullen zijn.
Dit wil zeggen dat dan alle commerciële vissoorten verdwenen zullen zijn. Dit geldt voor alle zeeën. Daarbij wordt er ongeveer voor 45 miljard kilo(!) aan prachtige dieren dood overboord gegooid. Dit zijn zeezoogdieren zoals dolfijnen en andere kleine walvisachtigen, zeeschildpadden, zeevogels en vissen die eigenlijk niet gevangen mogen worden maar verstrikt raken in visnetten en vislijnen.
Wist je dat er zoveel ‘long lines’ (visnetten) in de zeeën hangen, dat de totale lengte ervan gelijk staat aan 550 maal rond de aarde. Dat is ruim 22 miljoen kilometer!
Vooral vette vis is vervuild
Daarbij: is visolie wel zo gezond? Het antwoord hierop is: nee, niets is zelfs minder waar. Alle vis is tegenwoordig vervuild. De oceanen zitten immers vol chemicaliën, radioactiviteit en andere giffen. Het is juist de vette vis, die meer gifstoffen bevat.
Dit komt omdat vele gifstoffen lipofiel zijn. Zij nestelen zich het vetweefsel. Het betreft gifstoffen als pcb’s, dioxines, dioxineachtige pcb’s, zware metalen zoals kwik, en brandvertragers. Dit zijn allemaal zeer carcinogene stoffen, die zelfs in de kleinste hoeveelheden kanker kunnen veroorzaken.
AM Lifestyle eettip: Zaden
Wij zijn erg voor het eten van pitten en zaden. Dit omdat de essentiële vetzuren ervan minder snel oxideren (bederven/ranzig worden) dan olie. Deze staat vaak te lang op je aanrecht, in de warmte en in het licht wat de olie al snel doet oxideren.
Koop je een mooie hennepzaadolie? Laat hem dan niet in het licht staan, gebruik hem veelvuldig en maak hem gewoon in korte tijd op. Handiger is het om dagelijks pompoenpitten en/of hennepzaad en lijnzaad aan je green smoothies of havermoutpap toe te voegen, door je salades te mengen of er ‘raw’ crackers van te maken.