Ondersteun je gezonde leefstijl met de Apple watch!

Naast gezond eten is het natuurlijk belangrijk om te bewegen en een actieve leefstijl te hebben. Bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam, maar zorgt ook voor een beter humeur, een positievere kijk op het leven, vermindert pijn, werkt stressverlagend en zorgt ervoor dat je minder tijd doorbrengt voor de televisie. Daarbij focus je je even op iets anders dan je gedachten.

Apple watch fitness tracker wheelchair users

 

Het zijn die vele kleine beetjes die het verschil maken. Het gaat erom dat je de inactiviteit doorbreekt.

Bewegen of sporten?

Sporten is niet voor iedereen weggelegd of geschikt, maar gewoon dagelijks bewegen en er een actieve leefstijl op nahouden wél. Mensen denken bij sport altijd dat ze moeten gaan bewegen als een Olympiër. Hoe meer, hoe harder, hoe beter. Maar het gaat niet om het presteren, het gaat om het bewegen. En, álles is beweging. Ook tandenpoetsen. Of boodschappen doen of koken. Puur vanuit het oogpunt van gezondheid is het beter om dagelijks flink te rollen etc. dan 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Het zijn die vele kleine beetjes die het verschil maken. Het gaat erom dat je de inactiviteit
doorbreekt.

Apple watch fitness-tracker rolstoelgebruikers

De Apple watch

Maar hoe weet je of je voldoende beweegt, en hoeveel calorieën je als rolstoeler verbrandt? Om dit te kunnen monitoren ontwikkelde Apple de eerste fitness-tracker voor rolstoelgebruikers. Het is een geweldig extra hulpmiddel om je te motiveren en een gezonde leefstijl te ondersteunen.  Eindelijk kun je als rolstoelgebruiker óók eens zíen wat je doet (of juist te weinig doet), of je actief genoeg bent en hoeveel calorieën je verbrandt.

Dat werd tijd. Want er worden dagelijks 1000 verschillende modellen fitness-trackers verkocht, maar er was er tot voor kort geen één voor rolstoelgebruikers. Ik werk er nu al een aantal jaren mee, en ben er erg enthousiast over. Het is een zeer gebruiksvriendelijke app waar een enorme technologie achter zit, gebaseerd op de meest uitgebreide studie op het gebied van rolstoelgebruik & bewegen ooit.

Zoek je als rolstoelgebruiker een fitness-tracker, kies dan altijd voor deze, want deze is het allerbeste doorontwikkeld, en dat is zo ongelooflijk kostbaar, dat kan men hier in Nederland (ik weet dat men hier ook bezig is om een dergelijke tracker voor rolstoelers te ontwikkelen) met een kleinschalig onderzoekje echt nooit evenaren.

De rolstoel fitness-tracker van Apple is gebaseerd op de meest uitgebreide studie op het gebied van rolstoelgebruik & bewegen ooit.

Waarom is het belangrijk?

Het is ongelooflijk belangrijk voor alle mensen wereldwijd (ca. 225.000- 250.000 in Nederland) die in hun dagelijks leven afhankelijk zijn van een rolstoel, en voor wie de bestaande fitness-trackers gewoon niet werken. Er is een enorme ongelijkheid in de hoeveelheid lichaamsbeweging die mensen met een beperking krijgen, vergeleken met degenen die geen handicap hebben. Terwijl díe nu juist zo’n hoog risico hebben op een hartaanval, beroerte en diabetes en 75% (!) van de rolstoelers – ja ook in ons land- overgewicht heeft.

Uitgebreidste onderzoek ooit

Eerst onderzochten de software-engineers van Apple de beschikbare wetenschappelijke literatuur over hoe rolstoelgebruikers calorieën verbranden. Maar men vond de bestaande studies zo ontoereikend dat Apple zelf uiteindelijk de meest uitgebreide studie over rolstoelgebondenheid & beweging uitvoerde. Apple werkte hiervoor samen met de Lakeshore Foundation en de Challenged Athletes Foundation, twee organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van de fitheid van mensen met een handicap.

Elke proefpersoon mocht zijn eigen rolstoel gebruiken, die men had uitgerust met speciale wielsensoren. Daarnaast waren er veel uitgerust met geografische informatiesystemen, die nauwkeurige gegevens verzamelden over hun bewegingen over de hele wereld. Het aantal verbrande calorieën werd ondertussen bepaald door proefpersonen te voorzien van zuurstofmaskers en hun calorieverbruik nauwkeurig te meten terwijl ze hun rolstoel voortbewogen (rolden).

Uiteindelijk verzamelde Apple meer dan 3.500 uur aan gegevens van meer dan 700 rolstoelgebruikers vanuit alle lagen van de bevolking, van sporters tot chronisch zittende, inactieve mensen, in hun natuurlijke omgeving: op het parcours of op het pad, op het tapijt of op asfalt. Aan de hand van deze gegevens ontdekten ze hoe ze de algoritmen van Apple watchOS 3 aan te passen voor rolstoelgebruikers. Een knap staaltje werk, waar wij echt ons voordeel mee kunnen doen!

Meer informatie over hoe je gezond wordt en blijft met een dwarslaesie vind je op mijn website.

Dwarslaesie en Voeding

Wil je weten wat de meest gezonde eten is als rolstoelgebruiker? Bestel dan het boek van revalidatiearts Dr. Kees Hein Woldendorp en mij: Het Sit Smart Dieet. Hierin lees je wat er precies in je lichaam gebeurt als je in een rolstoel terecht komt en waarom het van vitaal belang is om je voeding op je veranderde stofwisseling aan te passen.

Het Sit Smart Dieet is de eerste evidence-based voedingsmethode voor de preventie en behandeling van de meest voorkomende, ernstige en vaak terugkerende, gezondheidscomplicaties van een rolstoel gebonden bestaan. Het is dus speciaal ontworpen voor JOU.