Vitamine B12, hoe zit dat nou?!

Vitamine B12, je hoort zo’n beetje iedereen er tegenwoordig over. Op zich niet zo vreemd, want het is een belangrijke vitamine. Zo is B12 essentieel voor je bloed en zenuwcellen en kan een tekort tot bloedarmoede en zenuwschade veroorzaken. Symptomen van een tekort kunnen onder andere zijn: moeheid, een ‘verdoofd’ gevoel en tinteling in handen en voeten, geheugenverlies en stemmingswisselingen. Een B12 tekort kan ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen.Het echte verhaal over B12

Niet alleen een probleem van vegetariërs en veganisten

Nu wordt een B12 tekort vaak direct geassocieerd met weinig of geen vlees eten. Dat is volledig onterecht. Ik heb net een nieuw boek geschreven, samen met revalidatiearts Dr. Kees Hein Woldendorp, en daarin komt dit onderwerp ook uitgebreid aan bod. Het zit zo: of je nu omnivoor, vegetariër of veganist bent, het is voor al deze groepen even belangrijk om er zeker van te zijn om voldoende B12 binnen te krijgen – bij voorkeur door middel van een supplement. Ook omnivoren (vlees- vis en zuiveleters) hebben bewezen doorgaans een vitamine B12 tekort. Ook voor hen is dus het belangrijk om B12 te slikken.

Ook omnivoren (vlees- vis en zuiveleters) hebben bewezen doorgaans een vitamine B12 tekort.

Ook landbouwdieren hebben B12 tekort

Om meteen een misverstand uit de weg te helpen: B12 “zit” niet in vlees, maar ontstaat door bacteriën. Deze bacteriën leven in onze ingewanden en in de ingewanden van dieren, en kunnen groeien en bloeien op basis van de juiste omgevingsfactoren; juiste voeding, voeding van rijke grond etc. Onderzoek wijst uit dat in de lever van vee onvoldoende B12 wordt gevonden doordat de grond te vervuild en te arm is en enkel raaigras te eten krijgen. Ja, je leest het goed: óók de dieren hebben zélf dus een B12 tekort (Etimad A Huwait et al. Afr Health Sci. Sept. 2015).

Ook landbouwdieren hebben B12 tekort

De vitamine B12 vlees-illusie

Om vlees als een ‘bron van B12’ te kunnen blijven verkopen, voegt de vleesindustrie de vitamine toe aan diervoer. Let op: ruim 90% (!) van de B12 supplementen die in de wereld worden geproduceerd, gaat naar de vee industrie. Het vee wordt immers niet langer gevoerd met gras, en kippen kunnen niet in de grond pikken op fabrieksboerderijen. En zelfs als ze dat al deden, doden de pesticiden de B12 producerende bacteriën en insecten in de bodem. Ook zwaar antibioticum-gebruik doodt B12-producerende bacteriën bij landbouwdieren. Laat dus liever het vlees staan als je het om de B12 zou eten, en kies een goed natuurlijk B12 supplement.

Ruim 90% van de B12 supplementen die in de wereld worden geproduceerd, gaat naar de dieren in de vee industrie.

Zaak van mens én dier

B12 tekort is dus niet een zaak van plantaardige eters, maar wordt veroorzaakt door bodemverarming en de ongezondheid van de aarde waarop voedsel groeit (dat zowel mensen als dieren eten). Het ontbreekt de áárde aan essentiële stoffen om B12 te maken. Je ziet; het eten van vlees is dus geen garantie dat je (voldoende, opneembare) B12 binnenkrijgt. De makkelijkste en beste manier om er zeker van te zijn dat je voldoende B12 binnenkrijgt, is door een supplement.

Natuurlijk?

Is het ‘natuurlijk’ om B12 te slikken? Tsja. Er is maar heel weinig wat we vandaag de dag consumeren dat nog “natuurlijk” te noemen is (niet in de laatste plaats de producten uit de bio industrie). Het slikken van een B12 supplement is in dat opzicht een kleine prijs om op een manier te eten die je gezondheid kan optimaliseren, en die tegelijkertijd nog goed is voor onze planeet als geheel ook.