Uitzondering op de “geen granen regel”

Het broodloze ontbijt, het is één van de pijlers van de SSD-voedingsmethode. Waarom?

Producten met een hoge glycemische index (een maat voor bloedsuiker- en insulinepieken) zijn de grote boosdoeners als het gaat om de enorme wereldwijde toename van overgewicht en obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en versnelde veroudering.  Dit ook de hoge risico’s van een sedentair (zittend)bestaan (door werk of handicap).

Voorbeeld van hoog glycemische producten zijn: wit en bruinbrood, pasta, rijst, aardappelen, aardappelpuree, aardappel chips, friet, ontbijtgranen, cornflakes , rijstwafels, tarwecrackers, meergranencrackers, Evergreens, Liga’s, koeken etc.

Voorbeelden van gezonde broodloze ontbijtjes zijn:

  • Groene smoothie
  • Soja- of kokosyoghurt met noten , zaden en vers fruit
  • Lijnzaad- of boekweitcrackers
  • Zelfgemaakt boekweit- of courgettebrood
  • Havermoutpap

Havermoutpap is, zeker in de wat koudere maanden, ideaal. Je kunt er alles aan toevoegen wat je lichaam nodig heeft: lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, walnoten en/of kokosolie voor de goede vetten en het op gang brengen van je metabolisme.

Misschien een klein beetje verwarrend omdat havermout ook een graan is en we juist graanvrij zijn gaan eten. Maar havermout vormt de uitzondering op de “geen-granen-regel”. Omdat havermout zeer veel wateroplosbare vezels en stoffen bevat die:

  • Je darmperistaltiek en darmflora verbeteren
  • Zorgen voor lagere bloedsuiker- en insulinepieken
  • Gezond zijn voor hart- en bloedvaten

Gezonde havermoutpap maak je door havermoutvlokken in PLANTAARDIGE MELK (havermelk, amandelmelk, quinoamelk, kokosmelk of sojamelk) te koken. Door koken verandert de structuur van de havermoutvlokken.

Toch krijg je geen hogere glycemische index als je havermout kookt. Onderzoek toont aan dat zowel havermoutvlokken als havermoutpap even lage bloedsuiker- en insulinepieken veroorzaken. De wateroplosbare vezels in havermout vormen namelijk een soort dikke “gel” in je darmen die ervoor zorgt dat de suikers minder snel worden opgenomen.

Let wel op dat je GEWONE HAVERVLOKKEN koopt en niet de “instant” (heel fijne, poederige) havermout, die dusdanig bewerkt is en van alle vezels is ontdaan, dat hij alsnog hoge bloedsuikerpieken veroorzaakt.