Waarom je afvalt van goed kauwen

Goed kauwen ontlast je darmen, zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, voorkomt een opgeblazen gevoel en constipatie en zorgt ervoor dat je overgewicht verliest. Waardoor komt dat precies?

Kauwen is het begin van het spijsverteringsproces

Goed kauwen vergemakkelijkt het gecompliceerde werk van je spijsverteringskanaal, zorgt ervoor dat je de darmen ontlast en dat je energie overhoudt. Door te snel (en te veel) te eten en onvoldoende te kauwen, blijft je voedsel onverteerd en ontstaan er spijsverteringsproblemen met alle nare gevolgen van dien.

Kauwen is het begin van het spijsverteringsproces in het lichaam, een proces waarbij er onder andere enzymen vrijkomen. Het vergroot het oppervlak van het voedsel waardoor enzymen sneller hun werk kunnen doen. Kauwen is het enige deel van het verteringsproces dat je zelf echt in de hand hebt. De bouwstoffen in voedsel komen pas vrij als voedsel verkleind, fijngemalen en oplosbaar is.

Dan pas kunnen de stoffen door de darmwand in het bloed worden opgenomen. Bovendien wordt het voedsel in de kauwfase geanalyseerd en worden de kenmerken ervan, zoals smaak en structuur, doorgeseind naar onze hersenen. Die gaan vervolgens ons spijsverteringsstelsel in paraatheid brengen.

Kauwen tot je eten vloeibaar is

Alle reden dus om je kaken aan het werk te zetten. Probeer net zolang te kauwen tot je eten vloeibaar is geworden. Door goed te kauwen, kun je zelfs aandoeningen als het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), kolieken en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen. Let op: ‘zomaar wat kauwen’, op bijvoorbeeld kauwgom – heeft dit effect niet.

De gevolgen van slecht kauwen

Niet genoeg kauwen (en gehaast en met onvoldoende aandacht eten), zorgt ervoor dat je na het eten een opgeblazen gevoel hebt, de voedingsstoffen onvoldoende kunnen worden opgenomen, je een sterk ruikende ontlasting krijgt (die vaak plakkerig is of juist te hard en onverteerde etensresten bevat).

Verstopping is ook vaak een van de gevolgen van onvoldoende kauwen en te snel eten. Slecht kauwen leidt tot ongezonde, vervuilde darmen. Vervuilde darmen leiden weer tot een voortdurende zelfvergiftiging (door de toxinen die in je darmen ontstaan) en een ontregeld immuunsysteem waardoor ontstekingen, allergieën, huidproblemen en slechte weerstand ontstaan.

Goed kauwen = gewicht verliezen!

Je zult merken dat door veel kauwen het bijna onmogelijk wordt om te veel te eten. Je hersenen krijgen sneller het seintje “vol(daan)”, waardoor je ook nog eens vanzelf overgewicht verliest. Wetenschappers van de Harbin Medical University in China ontdekten dat mensen die 40 keer op iedere hap kauwden, tot wel 12% minder calorieën opnamen dan zij die slechts 15 keer kauwden.

Als je goed op je eten kauwt, neemt je lichaam blijkbaar minder calorieën tot zich. Zodoende zou goed kauwen kunnen zorgen voor gewichtsverlies. De wetenschappers voerden 2 experimenten uit met 14 magere mannen en 16 zwaarlijvige mannen. Tijdens het eerste experiment werd de frequentie waarmee de testpersonen op hun eten kauwden gemeten. De groep met overgewicht bleek iedere hap veel sneller door te slikken.

Minder “ghreline” (honger-hormoon)

Gedurende de tweede test liet men beide groepen eerst 15 keer en vervolgens 40 keer kauwen. De testpersonen kregen gemiddeld 11,9% minder calorieën binnen door 40 keer op iedere hap te kauwen! Uit bloedonderzoek bleek dat de testpersonen minder “ghreline” (honger-hormoon”) in hun bloed hadden naarmate ze langer kauwden. Hieruit concludeert men dat goed kauwen en langzaam eten een effectieve methode is om overgewicht te bestrijden.

afvallen van goed kauwen

AM Lifestyle advies

Kauw 45-50 keer op iedere hap. Je zult merken dat je veel meer smaak waarneemt, en daarnaast zal je minder calorieën opnemen en dus afvallen. Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen wat spijsverteringsproblemen voorkomt. Door lang te kauwen is je eten namelijk al voor het grootste deel verteerd als het in je maag terechtkomt en worden je darmen ontlast. Hierdoor kunnen gisting en rotting niet makkelijk ontstaan en blijft je darmflora in evenwicht.

Als je van nature een schrokker bent, begin dan rustig met het tellen van de hoeveelheid die je kauwt. Zo ga je al veel minder ‘achteloos’ en bewuster eten. Vijftig keer kauwen zal in het begin misschien wat lastig zijn en training vergen, maar je doet je darmen er echt een heel groot plezier mee.