Deelnemers over de Sit Smart Challenge

Mensen in een rolstoel kampen regelmatig met overgewicht en fysieke problemen. Voor hen is er nu de Sit Smart Challenge (mede mogelijk gemaakt door medisch bedrijf Coloplast), een eetmethode om rolstoelers te helpen gezond en fit door het leven te gaan. Jolanda Paardekam en Anne Lotte Molenaar gingen de uitdaging aan. “Ik durf weer jurkjes te kopen en krijg complimenten dat ik er mooi uitzie.”

Je moet het maar durven. Te willen eten volgens een supergezond voedingsmodel en dan afspreken in De Markthal in Rotterdam, waar je langs verlokkende stands moet als De Snoepkont en het Kroket Loket en het lekker ruikt naar donuts, siroopwafels en andere delicatessen. Omhoog kijken helpt ook niet echt. Het enorme beschilderde plafond draagt niet voor niets de naam ‘Hoorn des overvloeds’.

Lotte snapt gewoon niet dat er nooit een revalidatiearts is geweest die haar heeft gewaarschuwd voor overgewicht en andere complicaties.

Maar beide dames geven geen krimp. Jolanda en Anne Lotte doen mee aan de Sit Smart Challenge, een eetmethode die door Annemarie de Vries-Postma, ook wel bekend als The Sitting Chef, speciaal is ontwikkeld voor mensen met een zittende leefstijl, en waar in het bijzonder rolstoel gebonden personen veel baat bij kunnen hebben.

Bloedsuikerspiegel balanceren

Het een plantaardige, graanvrije en koolhydraatarme eetwijze die gericht is op het voorkomen van schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Die schommelingen kunnen allerlei kwalen een aandoeningen veroorzaken, zoals ontstekingsreacties en diabetes. “Bij ons rolstoelers merken we dit zo goed doordat onze benen niets of weinig verbranden,” legt Jolanda uit. Iets wat bovendien overgewicht tot gevolg kan hebben, waardoor er een verhoogd risico is op darm- en blaaskwalen. Anne Lotte: “Ik ken eigenlijk geen rolstoelers die geen darmproblemen hebben.”

Migraine in de buik

Anne Lotte deed mee omdat zij vindt dat ze teveel overgewicht heeft. “Ik dacht echt: shit, ik zit aan de hoge risicokant. De kilo’s moeten er gewoon af, maar het lukte niet in mijn eentje. Nu heb ik steun van Annemarie en de andere deelnemers. Het is een unieke kans om een gezonde leefstijl te krijgen.” Jolanda is al langer voedselbewust en streeft via de Challenge naar een verminderd verborgen-vetpercentage. Ook hoopte ze dat haar buik- en darmproblemen zouden verminderen. “Ik noem het migraine in de buik. At ik een pizzapunt, dan waren de uren erna vreselijk.”

SIT SMART: Een plantaardige, graanvrije en koolhydraatarme eetwijze

Zo ver had het niet hoeven te komen, vinden beide dames. Anne Lotte snapt gewoon niet dat er nooit een revalidatiearts is geweest die haar heeft gewaarschuwd voor overgewicht en andere complicaties. Volgens Jolanda is er bij medici en diëtisten weinig kennis van welke voeding en hoeveel eten goed is voor een rolstoeler. “Dat ze niet eens weten dat het aantal calorieën veel minder moet zijn als je je benen niet gebruikt, was voor mij een grote schok.” Die kritiek is ook te vinden in De Complete Dwarslaesie Voedingsgids van Annemarie de Vries-Postma, die binnenkort uitkomt. De voedingsrichtlijnen in de revalidatie bij dwarslaesie, zorgcentra en ziekenhuizen zijn verouderd, terwijl er met de juiste voeding grote winst valt te behalen voor mensen met een rolstoel gebonden bestaan.

Oude neigingen

Bij Anne Lotte verliep de Challenge niet helemaal op rolletjes, wat deels kwam doordat zij in het begin ziek werd. Een hindernis is volgens haar toch wel het vervallen in oude gewoonten. “Ik zondig nog wel eens doordat oude neigingen er tussendoor piepen. Als je jarenlang rijstrecepten maakt, wil er nogal eens rijst op je bord terechtkomen. Ik vind ook het weggooien van dingen zonde. Dan maar uit de vriezer eten.”

Thuissituatie

Een andere uitdaging is de thuissituatie. Jolanda: “Dat vind ik een van de lastige dingen. Ik kook volgens Sit Smart, maar houd rekening met mijn man en kind. Zij eten bijvoorbeeld wel vlees en rijst.” Anne Lotte heeft thuis afspraken gemaakt. Stoer: “Ik bepaal dan wat er gegeten wordt. Als mijn man iets lekkers wil, neemt hij het naar boven. Want als het op tafel staat, ben ik de eerste die het opeet. Ik heb die zelfcontrole nog niet. Voor mij is het beter om zo autistisch mogelijk te diëten. Daarom wil ik de Challenge nog een keer van begin tot eind doen.” 

Gezinnetje

Gelukkig is er veel steun van de andere deelnemers op de besloten Sit Smart Diet-groep op Facebook, waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Jolanda: “Je ziet alles van elkaar wat openbaar is geplaatst. Voel je je niet goed dan post je dit. Je krijgt enorm veel positieve reacties en gaat er weer tegenaan. Ik word hier erg blij van. Ik wist al dat Sit Smart hielp, maar als ik lees dat het bij anderen goed gaat, krijg ik daar weer extra energie van.” Anne Lotte heeft bovendien nog een extra ‘gigantische’ motivatie: ze wil dolgraag een kindje. “Mijn man en ik willen een gezinnetje. Dat lukt niet omdat het overgewicht letterlijk in de weg zit. En je wilt natuurlijk gezond de zwangerschap doorkomen en ook een gezond kindje op de wereld zitten. Dat is mijn grote drijfveer, het zwanger kunnen worden. Maar nu nog even niet.” Ze wil eerst nog flink afvallen.

Alles is beter

Beide dames zijn erg positief over Sit Smart. Anne Lotte: “Ik ben helemaal om. Het vormt zo’n stimulans als een kledingstuk van twee jaar terug nu zit als een veel te grote hobbezak. Ik durf weer jurkjes te kopen en krijg complimenten dat ik er mooi uitzie.” Jolanda: “Door de Challenge heb ik inzicht gekregen in mijn vetpercentage. Door de puntjes op de i te zetten is mijn buik nog rustiger geworden en voelt mijn lijf veel beter.”

Niet meer met allerlei antibiotica op reis

Vooral Anne Lotte kent zichzelf bijna niet meer terug. “Ik was altijd iemand die in z’n schulpje kroop. Zo van: ik heb wel omvang maar ben er niet. Nu durf ik veel meer naar buiten te treden. Ik maak me op, kleed me mooi en ga uit. Dat is een hele overwinning. Het gaat dus niet alleen om kilo’s eraf. Alles is beter.” Jolanda knikt. “Ik hoef niet meer met allerlei antibiotica op reis en durf de deur meer uit. Ik ben ook veel vrolijker dan voorheen.” Ze hoopt dat Sit Smart ook op de langere termijn helpt. “Veel rolstoelers krijgen op latere leeftijd diabetes, een tia of blaas- of darmkanker. Ik hoop dat de kans hierop wordt verkleind. Je wilt als je ouder wordt toch zo vitaal en gezond mogelijk zijn.”

Maar nu is het tijd voor een lekkere lunch. Nee, niet langs het Kroket Loket, maar in het vegetarische restaurant Spirit voor een heerlijke Sit Smart gerechten met gegrilde pastinaak, pittige boontjes en een stamppotje.

Support Magazine, februari 2018 (www.supportmagazine.nl )